Radiotherapie

De radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met ioniserende straling behandelt. Meestal gaat het om patiënten met kanker, maar een enkele keer worden ook goedaardige aandoeningen bestraald. Radiotherapie is een klinisch vak met technische aspecten. Patiënten zijn vaak wel ernstig zieke mensen die je gedurende enige tijd veel ziet. Dat kan erg intensief zijn en is iets waar je mee om moet kunnen gaan.

Stap voor stap doorgroeien in de radiotherapie

image

1

ziekenhuis verzorgt de A-opleiding

1

ziekenhuis verzorgt de B-opleiding

2

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

Radiotherapie is een vak met medische en technische aspecten, en je patiënten hebben echt een hulpvraag. Doordat ze vaak voor langere tijd onder behandeling zijn, bouw je een intensieve band met hen op. Dat is goed maar tegelijkertijd moet je het ook weer los kunnen laten.
De radiotherapeut heeft maar zelden spoedgevallen, bestralingen zijn planbaar. Een ideaal vak om te combineren met een gezinsleven. En het is een jong vakgebied waar nog heel veel in te ontdekken valt. Er zijn veel ontwikkelingen op ICT-gebied, waardoor radiotherapeuten steeds preciezer kunnen bestralen. Ook de mogelijkheden van gepersonaliseerde geneeskunde zijn nog lang niet allemaal ontgonnen.

De radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met ioniserende straling behandelt. Meestal gaat het om patiënten met kanker, maar een enkele keer worden ook goedaardige aandoeningen bestraald. Radiotherapie is een klinisch vak met technische aspecten. Patiënten zijn vaak wel ernstig zieke mensen die je gedurende enige tijd veel ziet. Dat kan erg intensief zijn en is iets waar je mee om moet kunnen gaan. Het is tevens een multidisciplinair vak, omdat in bijna alle andere specialismen patiënten met kanker voorkomen. Goede contactuele eigenschappen en interesse in techniek en natuurkunde zijn daarom uitermate van belang voor de radiotherapeut.

De radiotherapeut heeft maar zelden spoedgevallen, bestralingen zijn planbaar, een ideaal vak dus om te combineren met een gezinsleven. En het is een jong vakgebied waar nog heel veel in te ontdekken valt. Er zijn veel ontwikkelingen op ICT-gebied, waardoor radiotherapeuten steeds preciezer kunnen bestralen. Ook de mogelijkheden van gepersonaliseerde geneeskunde zijn nog lang niet allemaal ontgonnen.

Inhoudelijk en praktisch worden er in de opleiding 12 verschillende klinische thema ́s onderscheiden. Deze thema’s komen bij uitstek aan bod in zogenaamde verplichte klinische modules, d.w.z. een aaneengesloten periode van 3-6 maanden waarin je je verdiept in een of meerdere gecombineerde klinische thema’s. De volgorde van de diverse thema’s tijdens de opleiding kan per persoon verschillen en is onder meer afhankelijk van de lokale situatie. De opleider maakt per aios een individueel opleidingsplan. De klinische thema’s komen verder onder meer aan bod tijdens het lokale cursorische onderwijs en de landelijke onderwijsdagen. Omdat sommige patiëntgroepen met zeldzame tumoren centraal worden behandeld in Nederland, moet je in ieder geval kennis hebben van de indicaties en behandelmogelijkheden omtrent de desbetreffende thema’s.

 • Tumoren van het hoofd/hals gebied en huidtumoren
 • Neuro-oncologie
 • Tumoren van de long
 • Gynaecologische tumoren
 • Gastro-enterologische tumoren
 • Urologische tumoren
 • Bot- en weke delen tumoren
 • Tumoren van de mamma
 • Haemato-oncologie
 • Paediatrische oncologie
 • Palliatie
 • Benigne aandoeningen
image

Samenwerkende ziekenhuizen

Radiotherapeutisch Instituut Friesland

 • Ziekenhuis
 • Leeuwarden
image

Opleider Mevrouw dr. A. Slot

Als je de opleiding Radiotherapie in het UMCG doet, kom je een jaar naar het RIF. Meestal is dit in het tweede jaar. Je ervaart hier het verschil met werken in een groot academisch ziekenhuis (bijvoorbeeld de korte lijnen) maar ook de overeenkomsten!

UMCG

 • Ziekenhuis
 • Groningen
image

Opleider Dr. M.A.A.M. Heesters

De opleiding Radiotherapie van het UMCG staat bekend als een zeer goed georganiseerde opleiding. Je gaat aan de slag op een “state-of-the-art” afdeling met een uiterst moderne protonenfaciliteit. Het UMCG is expertise-centrum voor diverse oncologische deelgebieden.

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

image
image

Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland

image

Artsen zijn ook de leraren van hun patiënten. Daarom investeren we structureel in onderzoek en innovatie van de opleiding.

Paul Brand

Jouw talent

Jouw talent, onze regio

In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.

02

Solliciteren

De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.

03

Selectie

Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.

04

Aan de slag!

In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.

Deel deze opleiding