Stap voor stap doorgroeien in de radiotherapie

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
1
ziekenhuis verzorgt de B-opleiding
2
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
De radiotherapeut heeft maar zelden spoedgevallen, bestralingen zijn planbaar. Een ideaal vak om te combineren met een gezinsleven. En het is een jong vakgebied waar nog heel veel in te ontdekken valt. Er zijn veel ontwikkelingen op ICT-gebied, waardoor radiotherapeuten steeds preciezer kunnen bestralen. Ook de mogelijkheden van gepersonaliseerde geneeskunde zijn nog lang niet allemaal ontgonnen.
De radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met ioniserende straling behandelt. Meestal gaat het om patiënten met kanker, maar een enkele keer worden ook goedaardige aandoeningen bestraald. Radiotherapie is een klinisch vak met technische aspecten. Patiënten zijn vaak wel ernstig zieke mensen die je gedurende enige tijd veel ziet. Dat kan erg intensief zijn en is iets waar je mee om moet kunnen gaan. Het is tevens een multidisciplinair vak, omdat in bijna alle andere specialismen patiënten met kanker voorkomen. Goede contactuele eigenschappen en interesse in techniek en natuurkunde zijn daarom uitermate van belang voor de radiotherapeut.
De radiotherapeut heeft maar zelden spoedgevallen, bestralingen zijn planbaar, een ideaal vak dus om te combineren met een gezinsleven. En het is een jong vakgebied waar nog heel veel in te ontdekken valt. Er zijn veel ontwikkelingen op ICT-gebied, waardoor radiotherapeuten steeds preciezer kunnen bestralen. Ook de mogelijkheden van gepersonaliseerde geneeskunde zijn nog lang niet allemaal ontgonnen.
Inhoudelijk en praktisch worden er in de opleiding 12 verschillende klinische thema ́s onderscheiden. Deze thema’s komen bij uitstek aan bod in zogenaamde verplichte klinische modules, d.w.z. een aaneengesloten periode van 3-6 maanden waarin je je verdiept in een of meerdere gecombineerde klinische thema’s. De volgorde van de diverse thema’s tijdens de opleiding kan per persoon verschillen en is onder meer afhankelijk van de lokale situatie. De opleider maakt per aios een individueel opleidingsplan. De klinische thema’s komen verder onder meer aan bod tijdens het lokale cursorische onderwijs en de landelijke onderwijsdagen. Omdat sommige patiëntgroepen met zeldzame tumoren centraal worden behandeld in Nederland, moet je in ieder geval kennis hebben van de indicaties en behandelmogelijkheden omtrent de desbetreffende thema’s.
- Tumoren van het hoofd/hals gebied en huidtumoren
- Neuro-oncologie
- Tumoren van de long
- Gynaecologische tumoren
- Gastro-enterologische tumoren
- Urologische tumoren
- Bot- en weke delen tumoren
- Tumoren van de mamma
- Haemato-oncologie
- Paediatrische oncologie
- Palliatie
- Benigne aandoeningen