UMCG

Groningen
Je vindt het UMCG in het centrum van Groningen. Het ziekenhuis heeft een topreferente regiofunctie, is een belangrijk traumacentrum en is het grootste transplantatiecentrum van Nederland. Bovendien is het UMCG een verwijscentrum voor complexe oncologie in het Comprehensive Cancer Center. We doen er alles aan om onze aios en anios een goede en fijne leerschool te bieden.

Werken bij het UMCG

image

12

duizend medewerkers

400

arts-assistenten

192

promoties

Groningse studenten zijn gehecht aan Groningen. Dat blijkt uit onderzoek dat we uitvoerden onder aios en 6e jaars studenten geneeskunde. Meer dan 40% van de studenten wil graag een opleidingsplek in de regio. Dat lukt vaak ook. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat bijna 70% van de huidige aios ook in Groningen studeerde.

AIOS in the Lead is ontstaan vanuit het Resident Leadership Program dat een aantal aios volgden binnen het UMCG in samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Met het project AIOS in the lead willen wij AIOS ( en klinische chemici-, ziekenhuisapothekers-, of klinische fysici in opleiding) betrekken bij het beleid in het ziekenhuis. AIOS krijgen daarmee meer inzage in en kennis van verschillende bestuursstructuren. Zij ontwikkelen daarmee de competentie ‘medisch leiderschap’ en bereiden zich voor op hun toekomst als medisch specialist.  Dit willen we creëren door AIOS te laten participeren in commissies en besturen binnen het UMCG.

Waarom?

Met het project AIOS in the lead willen wij de betrokkenheid, kennis en autonomie van de AIOS vergroten. Iedereen wordt opgeleid tot een medisch specialist in een bepaald vakgebied, maar weinig worden er opgeleid om de dokter te worden die in jouw kwaliteiten verstopt zit. Met AIOS in the lead willen wij de unieke kwaliteiten van iedere AIOS benutten. Wie ben ik, wat kan ik en wat voor dokter wil ik worden? Tevens bereidt inzicht in het beleid van een ziekenhuis, je beter voor op de toekomst. Er komt op het moment dat je als medisch specialist gaat werken veel op je af. Niet alleen medisch-inhoudelijk maar ook op het gebied van ziekenhuisbeleid.

Jonge artsen geven aan graag betrokken te worden bij besluitvorming en beleidsontwikkeling in het ziekenhuis. Door betrokkenheid van AIOS in commissies en besturen krijgen AIOS meer kennis tot deze besluitvorming en kunnen hier actief in deelnemen, resulterend in meer autonomie van de AIOS. Daarbij kan de AIOS zijn medisch leiderschap kwaliteit uitbreiden zodat hij/zij beter voorbereid is op een medische specialisten functie. Daarbij zal de participatie van AIOS in commissies en besturen een zeer waardevolle aanvulling zijn om de kwaliteit van zorg te verbeteren. AIOS zijn de verbindende factor tussen de werkvloer en het management. Als geen ander weten zij wat er dagelijks speelt op de werkvloer onder verpleegkundigen, maar ook in de samenwerking met medisch specialisten. Gebruik maken van hun ervaringen, kennis en inzicht zal zorgen voor nog meer stappen richting betere kwaliteit van zorg.

Voor wie?

We willen alle artsen bereiken die betrokken zijn bij de beleidsvoering in het UMCG. Dit betekent dat we graag door commissies benaderd worden als ze ruimte hebben voor een AIOS. En AIOS kunnen ons benaderen als ze deel willen nemen.

Meer weten? Interesse?

Wil je meer weten, heb je een mooi project voor ons of wil je als AIOS graag deelnemen? Mail naar aiosinthelead@umcg.nl We reageren snel!

Positieve gezondheid

image

Positieve gezondheid, gezondheidsbevordering en preventie van ziekte krijgen een belangrijke rol in onze opleidingen.

Gerda Croiset

01 / 03Intervisie

Elkaar helpen

In een groep met maximaal vier personen bespreek je onderwerpen waar je binnen je opleiding tegen aanloopt en die niet makkelijk bespreekbaar zijn in de hectiek van alle dag. In alle vertrouwelijkheid en zonder tijdsdruk.

01
02 / 03Skillscentrum

Kom oefenen

Simulatie- en vaardigheidsonderwijs heeft veel voordelen. Je kunt complexe ingrepen veilig en vertrouwd voorbereiden in het skillscentrum van het UMCG. Beter voor de patiënt en beter voor de arts.

02
03 / 03Opleidingsdag

De mens centraal

Tijdens de jaarlijkse opleidingsmiddag staan we stil bij een actueel thema. Longarts Sander de Hosson vertelde bv over zorg waarin de mens centraal staat. Zorg die zich richt op genezing maar óók op troost en verlichting.

03
image