GGZ Drenthe

Drenthe
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is. Maar altijd toegankelijk en dichtbij: meestal op de poli, in de wijk of online, soms thuis of in de kliniek. GGZ Drenthe biedt daarnaast specialistische behandelingen. We hebben locaties in heel Drenthe.

Onderzoek en behandeling gaan bij ons hand in hand

image

18

duizend unieke patiënten/cliënten in 2018

74

psychiaters in dienst

1700

FTE medewerkers

Wil je een brede basiskennis ontwikkelen van psychiatrische ziektebeelden? Ben je kritisch, avontuurlijk en heb je doorzettingsvermogen? Wil je leren werken volgens richtlijnen, heb je belangstelling voor psychotherapie en voor wetenschappelijke ontwikkelingen? En wil je putten uit ruime keuzemogelijkheden tot specialisatie? Dan is de opleiding tot psychiater bij GGZ Drenthe iets voor jou!

Begeleiding van jonge psychiaters: Jonge Klaren

Arts, jong en klaar met de opleiding tot specialist. Jonge Klaren worden ze genoemd. Sommigen ervaren de overstap naar psychiater echter als een sprong in het diepe. De gebruikelijke begeleiding en mogelijkheden tot uitwisselen vallen na de opleiding grotendeels weg. De praktijk leert ons dat deze rol- en positieverandering beter kan verlopen door aandacht te hebben voor de jonge klare psychiater. Daarom heeft GGZ Drenthe het initiatief genomen tot een programma ‘Jonge Klaren’. Zij gaan jonge, nieuwe psychiaters gedurende de eerste twee jaar ondersteunen. Jonge klaren trekken samen op met een ervaren psychiater. Daarnaast zijn er regelmatig groepsactiviteiten.

Persoonlijke buddy

Met het programma Jonge Klaren wil GGZ Drenthe hen verwelkomen en inspireren en de kans op een succesvolle startperiode vergroten. Elke jonge klare vormt een duo met een ervaren psychiater, die hun persoonlijke buddy is gedurende het programma. De buddy is niet werkzaam op een plek dichtbij de jonge klare. Met vaste regelmaat hebben zij contact en wisselen zij uit over zaken waar de jonge klare tegenaan loopt. De buddy kan adviseren en coachen en helpen de juiste wegen te vinden binnen of buiten de organisatie.

Groepsactiviteiten en opleidingsmogelijkheden

Daarnaast vinden groepsactiviteiten, themabijeenkomsten en excursies naar andere ggz-organisaties plaats. Gezelligheid, contact, uitwisselen van kennis en ervaring, intervisie en inspiratie staat daarin centraal. Ook worden opleidingsmogelijkheden geboden zodat jonge klaren zich verder kunnen verdiepen in hun vakgebied.

Ik leer hier zo ontzettend veel

image

GGZ Drenthe is een grote organisatie met veel verschillende stageplekken en een complexe patiëntenpopulatie. En ik krijg alle ruimte.

Jolien Kik

Eigen regie

Geef zelf richting

Je kunt zelf richting geven aan je opleiding door stageplekken te kiezen. Je krijgt te maken met kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, ouderenpsychiatrie – zowel klinisch als ambulant – en ziekenhuispsychiatrie.

Wetenschap

Onderzoeksmogelijkheden

Op onze specialistische afdelingen voor zeer complexe doelgroepen vindt wetenschappelijk onderzoek plaats. Bijvoorbeeld bij forensische psychiatrie of bij vroege interventie bij psychosen (beide TOPGGz). Ook is een stage in de vorm van wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Samenwerking

Opleidingsconsortium

Een dag per week is er theoretische scholing. Dat gebeurt deels bij het Noord Nederlands Opleidingsconsortium en deels binnen het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe. De nadruk bij het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe ligt op somatische en neurobiologische aspecten, farmacotherapie en psychotherapie.

image