Stap voor stap doorgroeien in de ziekenhuisfarmacie

7
ziekenhuizen verzorgen de A-opleiding
0
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
6
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
Als ziekenhuisapotheker zorg je ervoor dat patiënten in het ziekenhuis op het juiste moment het juiste medicijn krijgen toegediend. En ziekenhuisapothekers doen van oudsher veel wetenschappelijk onderzoek naar de optimalisatie, het effect en het gebruik van geneesmiddelen. De laatste jaren heeft het onderzoek steeds meer een integrale benadering gekregen. Je probeert een brug te slaan tussen de praktijk en onderzoeksactiviteiten.
De filosofie achter de opleiding is dat het grootste leereffect wordt verkregen wanneer kennis en ervaring in de praktijk worden toepast. Daarnaast is er een intensief landelijk cursusprogramma. De leerdoelen en eindtermen van de opleiding worden geformuleerd in een persoonlijk opleidingsplan. Dat plan is de leidraad van je opleiding. Je stelt het samen met je opleider op aan de hand van het landelijk opleidingsplan (ELOZ, Eindtermen en Leerdoelen Opleidingsprogramma tot Ziekenhuisapotheker) en het regionale opleidingsplan van de OOR NO Nederland. Gedurende 12 maanden van de vierjarige opleiding ga je naar een ander ziekenhuis om je kennis en ervaring te verbreden en te verdiepen. Dit kan zijn voor het reguliere opleidingsprogramma, maar ook in het kader van een differentiatie en wetenschappelijk onderzoek.
Gedurende de opleiding vinden er regelmatig evaluatiemomenten plaats. Jaarlijks beoordeelt de SRC aan de hand van diverse documenten de voortgang.
In het tweede deel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker, veelal in het derde en vierde opleidingsjaar, zal je een differentiatie doen. In de differentiatie ontwikkel je jezelf met begeleiding van het opleidingsteam tot een expert in een deelgebied van de ziekenhuisfarmacie. De omvang van de differentiatie is 12 maanden; je combineert dit meestal met een wetenschappelijk onderzoek van 6 maanden.
In onze OOR kun je onder meer de volgende differentiaties volgen: antistolling, bereidingen / productzorg en farmaceutische analyse, critical care, klinische geriatrie, klinische farmacologie, nefrologie, neurologie, oncologie, TDM; toxicologie en farmacogenetica, value based health care / gezondheidseconomie, vrouw-moeder-kind. Een differentiatie is gebonden aan een opleidingsinstelling.
Je vindt een volledige lijst van aangeboden differentiaties per opleidingsinstelling op de website van de KNMP onder “Bekijk het overzicht van erkende aangeboden differentiaties per opleidingsinstelling. Zie ook de opleidingsetalage voor meer informatie over differentiaties en stages.
Tevens is in het vierde jaar tijd gereserveerd voor een wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor staat 6 maanden. Het onderwerp van je onderzoek moet je aanmelden bij de CWZO, de Commissie Wetenschappelijke Zaken en Onderzoek van de NVZA. Deze commissie beoordeelt vooraf het onderzoeksonderwerp en achteraf het uitgevoerde onderzoek. Over je onderzoek houd je een voordracht tijdens de Wetenschappelijke vergadering van de NVZA.
Naast de reguliere opleiding bestaat de mogelijkheid om de opleiding tot ziekenhuisapotheker te combineren meteen promotieonderzoek. De duur van deze combinatie bedraagt maximaal 7 jaar. Ten minste 1 jaar van het onderzoek moet tijdens de opleiding worden uitgevoerd.