Stap voor stap doorgroeien in de urologie

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
3
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
4
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
De uroloog heeft vooral mannelijke patiënten maar behandelt ook vrouwen en kinderen. Je hebt vrijwel altijd langlopende patiëntencontact, daardoor kun je echt een band opbouwen met je patiënten. Als het gaat om oncologische aandoeningen werk je samen met oncologen, radiologen en radiotherapeuten. Gaat het bijvoorbeeld om plasproblemen, dan werk je samen met onder meer de neuroloog of de gynaecoloog. Je hebt diensten en af en toe ook spoedconsulten maar het merendeel van je dagen is vrij goed planbaar. Dat betekent dat je het vak eventueel ook parttime kunt doen.
Urologie is een heelkundig specialisme. Dit betekent dat de uroloog gemiddeld één tot twee dagen per week in de operatiekamer te vinden is. Uiteraard zijn alle ingrepen die hij/zij verricht gericht op de specifieke organen die bij het vak horen, te weten de nieren, ureteren, blaas, prostaat, urethra en de in- en uitwendige geslachtsorganen. Het bijzondere van de urologie is dat, naast de chirurgische aspecten, ook veel van de diagnostiek door de uroloog zelf wordt uitgevoerd. Het zal duidelijk zijn dat voor een uroloog handvaardigheid een vereiste is. Maar je moet ook sociaal en communicatief zeer vaardig zijn.
Juist dat intense patiëntencontact spreekt veel urologen aan. De problematiek waarmee je je als uroloog bezighoudt gaat veel verder dan plasklachten. Nier- en blaasstenen, ontstekingen aan de urinewegen, verschillende soorten kanker, impotentie en andere erectieproblemen, sterilisatie, besnijdenis, het behoort allemaal tot de specialisatie van de uroloog. De uroloog behandelt bovendien ook vrouwen. Dan gaat het bijvoorbeeld om incontinentie en infecties en kanker aan de urinewegen.
Het vak urologie maakt een heel snelle technologische innovatie door. We werken met robotica en met lasers. Dat is een fascinerend proces dat nog lang niet voltooid is. Ook dat maakt de urologie tot een boeiend vak.
De opleiding tot uroloog duurt circa 5 jaar en 5 maanden. De eerste anderhalf jaar volgt de aios de vooropleiding algemene heelkunde. De specialisatie urologie zelf duurt bijna 4 jaar en vindt in de OOR Noord- en Oost-Nederland plaats in het UMCG en in één van de samenwerkende perifere opleidingsziekenhuizen (Martini Ziekenhuis Groningen, ZGT Almelo, Isala Klinieken Zwolle).
Tijdens de vooropleiding algemene heelkunde volg je de basiscursus Heelkundige Specialismen. De vooropleidingplaats Heelkunde wordt in overleg met de centrale opleider Urologie geregeld.
De opleider Urologie in de OOR Noord- en Oost-Nederland is dr. S. Roemeling.
De Commissie Theoretische Opleiding Urologie organiseert jaarlijks een aantal cursusdagen. Daaraan neemt de aios tijdens de opleiding urologie verplicht deel. De opgedane kennis wordt jaarlijks getoetst. Verder zijn er per jaar verplicht te volgen cursussen, onder andere over de anatomie van het kleine bekken en laparoscopie. In het laatste jaar van de opleiding kan de aios deelnemen aan de zesdaagse cursus urologie, georganiseerd door de European School of Urology.
Na registratie als specialist is een subspecialisatie mogelijk in de kinderurologie, functionele urologie, oncologische urologie, laparoscopie en andrologie.