Urologie

Het bijzondere van de urologie is dat je veel van de diagnostiek zelf doet, dat je zelf de behandeling doet en dat je daarbij vaak gebruik maakt van geavanceerde, gloednieuwe technologie. Een prachtig vak!

Stap voor stap doorgroeien in de urologie

image

1

ziekenhuis verzorgt de A-opleiding

3

ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding

4

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

De uroloog heeft vooral mannelijke patiënten maar behandelt ook vrouwen en kinderen. Je hebt vrijwel altijd langlopende patiëntencontact, daardoor kun je echt een band opbouwen met je patiënten.

De uroloog heeft vooral mannelijke patiënten maar behandelt ook vrouwen en kinderen. Je hebt vrijwel altijd langlopende patiëntencontact, daardoor kun je echt een band opbouwen met je patiënten. Als het gaat om oncologische aandoeningen werk je samen met oncologen, radiologen en radiotherapeuten. Gaat het bijvoorbeeld om plasproblemen, dan werk je samen met onder meer de neuroloog of de gynaecoloog. Je hebt diensten en af en toe ook spoedconsulten maar het merendeel van je dagen is vrij goed planbaar. Dat betekent dat je het vak eventueel ook parttime kunt doen.

Urologie is een heelkundig specialisme. Dit betekent dat de uroloog gemiddeld één tot twee dagen per week in de operatiekamer te vinden is. Uiteraard zijn alle ingrepen die hij/zij verricht gericht op de specifieke organen die bij het vak horen, te weten de nieren, ureteren, blaas, prostaat, urethra en de in- en uitwendige geslachtsorganen. Het bijzondere van de urologie is dat, naast de chirurgische aspecten, ook veel van de diagnostiek door de uroloog zelf wordt uitgevoerd. Het zal duidelijk zijn dat voor een uroloog handvaardigheid een vereiste is. Maar je moet ook sociaal en communicatief zeer vaardig zijn.

Juist dat intense patiëntencontact spreekt veel urologen aan. De problematiek waarmee je je als uroloog bezighoudt gaat veel verder dan plasklachten. Nier- en blaasstenen, ontstekingen aan de urinewegen, verschillende soorten kanker, impotentie en andere erectieproblemen, sterilisatie, besnijdenis, het behoort allemaal tot de specialisatie van de uroloog. De uroloog behandelt bovendien ook vrouwen. Dan gaat het bijvoorbeeld om incontinentie en infecties en kanker aan de urinewegen.

Het vak urologie maakt een heel snelle technologische innovatie door. We werken met robotica en met lasers. Dat is een fascinerend proces dat nog lang niet voltooid is. Ook dat maakt de urologie tot een boeiend vak.

De opleiding tot uroloog duurt circa 5 jaar en 5 maanden. De eerste anderhalf jaar volgt de aios de vooropleiding algemene heelkunde. De specialisatie urologie zelf duurt bijna 4 jaar en vindt in de OOR Noord- en Oost-Nederland plaats in het UMCG en in één van de samenwerkende perifere opleidingsziekenhuizen (Martini Ziekenhuis Groningen, ZGT Almelo, Isala Klinieken Zwolle).

Tijdens de vooropleiding algemene heelkunde volg je de basiscursus Heelkundige Specialismen. De vooropleidingplaats Heelkunde wordt in overleg met de centrale opleider Urologie geregeld.

De opleider Urologie in de OOR Noord- en Oost-Nederland is dr. S. Roemeling.

 

De Commissie Theoretische Opleiding Urologie organiseert jaarlijks een aantal cursusdagen. Daaraan neemt de aios tijdens de opleiding urologie verplicht deel. De opgedane kennis wordt jaarlijks getoetst. Verder zijn er per jaar verplicht te volgen cursussen, onder andere over de anatomie van het kleine bekken en laparoscopie. In het laatste jaar van de opleiding kan de aios deelnemen aan de zesdaagse cursus urologie, georganiseerd door de European School of Urology.

Na registratie als specialist is een subspecialisatie mogelijk in de kinderurologie, functionele urologie, oncologische urologie, laparoscopie en andrologie.

image

Samenwerkende ziekenhuizen

Martini Ziekenhuis

  • Ziekenhuis
  • Groningen
image

Opleider Dr. L.F.A. Wymenga

Omdat het hele scala van urologische zorg in het Martini Ziekenhuis wordt geboden kom je alle aspecten van de urologie tegen. Elke aios krijgt een 1-op-1-supervisie.

UMCG

  • Ziekenhuis
  • Groningen
image

Opleider dr. S. Roemeling

Kenmerkend voor de Groninger Urologie School (GUS) is het leren in stages met individuele begeleiding en directe terugkoppeling. Hierbij volgen we het Groningse geneeskundeonderwijsmodel dat gebaseerd is op sociaal constructivisme. Dat gaat ervan uit dat het verwerven van kennis en vaardigheden vooral het resultaat is van het denkwerk van de lerende zelf.

Isala

  • Ziekenhuis
  • Zwolle
image

Opleider Dr. M.G. Steffens

Iedere uroloog is bij ons gespecialiseerd in een specifiek aandachtsgebied. Dit betekent dat je – naast de algemene urologie – intensief kennismaakt met een aantal deelspecialismen. Je gaat aan de slag in een boeiende, aantrekkelijke leeromgeving.

ZGT

  • Ziekenhuis
  • Almelo en Hengelo
image

Opleider mw. S.P. (Saskia) Stomps

In het o zo mooie Twente kun je het vak Urologie echt leren, door vooral veel zelf te doen: veel opereren, veel diversiteit in patiënten, en dit met uitstekende supervisie van een opleidingsminded vakgroep.

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

image
image

Praktijkgericht en veel exposure

image

In de OOR N&O krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een breed onderlegde en vaardige uroloog te midden van een laagdrempelige en opleidingsgerichte groep professionals.

Sanne Vreugdenhil

Urologie in de volle breedte

Ontwikkel jezelf

Maak kennis met de urologie in de volle breedte en profiteer van de kans om je ontwikkelen tot de (sub)specialist die je wilt zijn.

Veel exposure

Praktijkgericht

Zeer praktijkgerichte opleiding met veel exposure, waarbij je het vertrouwen krijgt om zelfstandig te zijn.

Het kon minder!

Laagdrempelig

Een laagdrempelige en gezellige cultuur, het kon minder!

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.

02

Solliciteren

De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.

03

Selectie

Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.

04

Aan de slag!

In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.

Deel deze opleiding