Plastische chirurgie

Als plastisch chirurg herstel je de vorm en functie van lichaamsdelen. Lichaamsafwijkingen en verminkingen of uiterlijke onvolkomenheden. Het is geen simpel ‘snijvak’. Het is een creatief vak. Je moet iets maken, je moet bedenken hoe je dat gaat aanpakken en je moet ook nog rekening houden met hoe het resultaat eruit gaat zien.

Doorgroeien in de plastische chirurgie

image

3

ziekenhuizen verzorgen de A-opleiding

1

ziekenhuis verzorgt de B-opleiding

6

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

Plastische chirurgie is geen simpel ‘snijvak’. Het is een creatief vak. Je moet iets maken, je moet bedenken hoe je dat gaat aanpakken en je moet ook nog rekening houden met hoe het resultaat eruit gaat zien. Plastische chirurgie vergt daarom een uitzonderlijk goede kennis van de anatomie. Het is bovendien geen nine-to-five job. Je hebt ook diensten en spoedgevallen. Bij een verkeersslachtoffer dat de helft van zijn gezicht is kwijtgeraakt, reconstrueert de plastisch chirurg de kaak. Zulke dingen gaan natuurlijk niet op afspraak. Het is hard werken en tegelijkertijd een prachtig vak.

Het specialisme plastische chirurgie, officiële benaming ‘plastische chirurgie, handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie’ is het specialisme dat zich bezig houdt met het herstel van vorm en functie van lichaamsdelen. Hierbij gaat het om herstel van lichaamsafwijkingen en verminkingen of uiterlijke onvolkomenheden. Het kan gaan om een aangeboren afwijking (zoals de schisis of aangeboren handafwijkingen) maar ook om afwijkingen die later zijn verkregen, bijvoorbeeld door een ongeval, een infectie of operatie.

Het is dus geen simpel ‘snijvak’. Het is een creatief vak. Je moet iets maken, je moet bedenken hoe je dat gaat aanpakken en je moet ook nog rekening houden met hoe het resultaat eruit gaat zien. Plastische chirurgie vergt een uitzonderlijk goede kennis van de anatomie. Plastisch chirurgen opereren letterlijk van top tot teen en in de kern draait het werk om weefselverplaatsing. Om dat te kunnen doen, moet je exact weten wat er onder de huid ligt waar je in snijdt: hoe lopen de bloedbanen, de zenuwen, de pezen? Wat kun je verantwoord wegnemen, hoeveel is voldoende om een gat op te vullen?

Het is geen nine-to-five job. Je hebt ook diensten en spoedgevallen. Bij een verkeersslachtoffer dat de helft van zijn gezicht is kwijtgeraakt, reconstrueert de plastisch chirurg de kaak. Zulke dingen gaan natuurlijk niet op afspraak.

Relatief nieuw in het pakket van de plastisch chirurg is de oncoplastische chirurgie: hersteloperaties na het verwijderen van tumoren. Veelvoorkomend zijn borstreconstructies, maar ook operaties aan het hoofd-halsgebied. Bij dergelijke ingrepen opereer je samen met andere chirurgen. Bij een gezwel in de mondholte sta je bijvoorbeeld samen met de kaakchirurg aan de tafel. Hij verwijdert de tumor, terwijl jij een stuk uit het been wegneemt om er daarna de hals mee te herstellen.

Die samenwerking vereist een persoonlijke eigenschap die volledig tegengesteld is aan het clichébeeld van de geldbeluste jongens in dikke auto’s. Je moet als plastisch chirurg dienstbaar kunnen zijn aan andere disciplines.

De opleiding Plastische chirurgie duurt 6 jaar. De opleiding is ingedeeld in een tweejarige vooropleiding heelkunde en een vierjarige vervolgopleiding plastische chirurgie. De vooropleiding vindt plaats in een chirurgische opleidingskliniek. De vervolgopleiding wordt in een A-opleidingskliniek voor plastische chirurgie gevolgd. Binnen deze vervolgopleiding kan je gedurende 1 jaar een stage in een andere opleidingskliniek volgen of een buitenlandse stage doen. Gedurende de vervolgopleiding volg je theoretisch onderwijs, met per jaar 2 schriftelijke examens.

image

Samenwerkende ziekenhuizen

Medisch Centrum Leeuwarden

  • Ziekenhuis
  • Leeuwarden
image

Opleider Mevrouw dr. C.M. Moues

De vakgroep Plastische chirurgie bestaat uit een maatschap van 8 plastisch chirurgen die met elkaar alle plastisch chirurgische zorg in de provincie Friesland verzorgen. De vakgroep is werkzaam in twee ziekenhuizen op drie locaties.

Martini Ziekenhuis

  • Ziekenhuis
  • Groningen
image

Opleider Dr. M.A. Kemler

Volg je je opleiding in het UMCG, kan je het laatste jaar van de opleiding in het Martini Ziekenhuis volgen.

Isala

  • Ziekenhuis
  • Zwolle
image

Opleider M.A. Tellier

Het vakgebied Plastische chirurgie in Isala is zeer divers. Als arts-assistent in opleiding krijg je in Isala maximale ‘exposure’, met relatief veel handchirurgie.

UMCG

  • Ziekenhuis
  • Groningen
image

Opleider Prof. dr. P.M.N. Werker

Je krijgt een uitstekende, brede opleiding, met bagagedragerstages in het OZG (voor de basiszorg) en Bergman Klinieken (voor esthetiek), en detachering naar het Martini Ziekenhuis (voor brandwonden) en bij de Dermatologie (voor de dermato-oncologie). Fundamenten zijn een 1:1 koppeling tussen een aios en een staflid en veel onderwijsmomenten.

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

image
image

Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland

image

Opleiders weten elkaar te vinden. Ideaal omdat je nu eenmaal je opleiding in meer ziekenhuizen doet.

aios .

Jouw talent

Jouw talent, onze regio

In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.

02

Solliciteren

De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.

03

Selectie

Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.

04

Aan de slag!

In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.

Deel deze opleiding