De vakgroep Plastische chirurgie bestaat uit een maatschap van 8 plastisch chirurgen die met elkaar alle plastisch chirurgische zorg in de provincie Friesland verzorgen. De vakgroep is werkzaam in twee ziekenhuizen op drie locaties.
De vakgroep Plastische chirurgie bestaat uit een maatschap van 8 plastisch chirurgen die met elkaar alle plastisch chirurgische zorg in de provincie Friesland verzorgen. De vakgroep is werkzaam in twee ziekenhuizen op drie locaties. De hoofdlocatie is het Medisch Centrum Leeuwarden. Naast de hoofdlocatie is de vakgroep ook werkzaam in
De maatschap is verbonden aan het Medisch Specialisten bedrijf Verenigd Collectief Leeuwarden (MSB-VCL).

Over de opleiding
De vakgroep streeft naar een hoge kwaliteit van zorg. De A-opleiding draagt hieraan bij en geeft een continue prikkel tot kritisch kijken naar de geleverde zorg en het up-to-date houden hiervan. Door middel van wekelijks onderwijs, dagelijkse casuïstiekbesprekingen, dagelijkse indicatiebesprekingen, wekelijkse complicatiebespreking en regionale refereeravonden, wordt gewerkt aan zelfreflectie en verbetering van de zorg. Binnen de OOR N&O bestaat sinds 2009 een structureel samenwerkingsverband met de afdeling Plastische chirurgie van het UMCG voor de invulling van een academische stage. De andere regionale partner binnen de opleiding tot plastisch chirurg is de Isala Klinieken te Zwolle.
Verdere specialisatie
De maatschap Heelkunde Friesland locatie MCL faciliteert sinds 2009 onze vooropleiding. Door dicht bij huis te blijven hebben we de vooropleiding heelkunde zoveel als mogelijk kunnen aanpassen en verkorten met als onderlegger de EPA Heelkunde.
De maatschap Plastische Chirurgie in het MCL staat garant voor een praktische, no-nonsense aanpak. Onze supervisie is consequent, consistent en opbouwend waardoor je langzamerhand steeds meer zelf kunt doen. Je krijgt veel ruimte en tegelijkertijd zitten we er dicht op. Daarbij maken we gebruik van VREST zodat we precies weten welke verrichtingen je hebt gezien en gedaan en welke verrichtingen je nog moet leren.
Wetenschappelijk onderzoek
De opleidingsgroep onderkent het belang van wetenschappelijk onderzoek en stimuleert de aios tot het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Het wetenschappelijk proces wordt gewaarborgd door begeleiding van een staflid en de MCL Academie. Je moet tijdens je opleiding ten minste een voordracht houden en een artikel ter publicatie schrijven.
Om bij ons onderzoek te doen zijn twee mogelijkheden. De aios verricht zelfstandig onderzoek en wordt daarbij gesuperviseerd door 1 van de stafleden. Coassistenten kunnen een wetenschapsstage van 20 weken doen binnen de plastische chirurgie. Zij worden dan gekoppeld aan een aios voor directe begeleiding.
Er is in 2013 een stichting opgericht door voormalig lid en opleider Dr J.J. van der Biezen genaamd stichting PLOF (plastische onderzoek Friesland). Hierin doneert de maatschap elk jaar 5000 euro om onderzoek/ congresbezoek bij presentaties te faciliteren.
Er zijn 3 grote onderzoekspijlers binnen het MCL:
Borstreconstructie
- LOF-trial: borstreconstructie en Lymfoedeem (PhD-traject drs. S. Kuthe, promotor prof. revalidatie Hanzestad, co-promotor C. Moues )
- Kwaliteit van leven na mammareconstructie (Breast Q) (I.S. Krabbe i.s.m. UMCG)
Aangeboren aandoeningen aangezicht / schisis (Pool, Moues)
Extremiteit, bewegingsapparaat
- Klapvoet-onderzoek (E. Verschuur),
- CMC-artrose en prothesiologie RCT (R. de Wildt)
- Stralingsonderzoek & polschirurgie (J. Rappard, T. de Jong, C. Moues)
Daarnaast vindt het volgende onderzoek plaats in samenwerking met andere locaties:
- Prospectieve inclusie Body Q patiënten postbariatrische reconstructies
- Promotietraject Litteken en behandeling (Drs. Iris Westra i.s.m. Vu MC promotor D.r F. Niessen)
- PhD-traject L. Bouwer Esthetiek mamma-ingrepen (promotor Prof. Van der Lei, copromotor C. Moues)
Innovatie
- Implementatie van PROM Breast Q in EPIC start eind 2020
- Implementatie PROMS Body Q in EPIC (gestart medio 2020)
- Implementatie PROMS CLEFT Q gepland eerste kwartaal 2021
- 3D-scanning palatumafwijkingen en 3D-printen van palatum plaatje (i.s.m. UMCG afdeling Tandheelkunde)
- Start BREASTII trial nationale studie naar lipofilling met negatievedruk-therapie na borstamputatie (start 2021)
De opleider
Opleider is mevrouw dr. C.M. Moues. Mevrouw drs. I.S. Krabbe-Timmerman is plaatsvervangend opleider en begeleidt anios. Drs. T. De Jong is begeleider M2-stage en de contactpersoon voor co-assistenten.
Werving onderzoek 2020/21
We zijn op zoek naar studenten die graag wetenschappelijk onderzoek willen verrichten op het gebied van plastische chirurgie. Daarvoor bestaan in onze maatschap vele mogelijkheden. Er is binnen ons huidige onderzoeksterreinen voldoende te onderzoeken. Denk aan de LOF trial waarbij data zijn verzameld van patiënten na amputatie of borstsparende ingreep en de effecten op het leven en de functie van de arm aan de aangedane zijde wordt geanalyseerd. Of op het gebied van schisis en uitval van voetheffers waardoor een klapvoet ontstaat.
Zie ook: www.schisiteamfriesland.nl en www.klapvoet.nl. Voor meer informatie: Chantal.moues@mcl.nl
Meer informatie
Belangstellenden kunnen het best bellen naar:
Sofia Galama, opleidingssecretaresse MCL: sofia.galama@mcl.nl, aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00-16.30 uur.
Teamleider Afdeling plastische chirurgie: Telefoonnummer intern 1310
Telefoonnummer extern 0582861310
Toestel secretariaat intern: 1310
Toestel secretariaat extern: 0582861310
Contact voor coassistenten/ studenten en semi-artsen: Tijmen.de.jong@mcl.nl