Doorgroeien in de pathologie

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
3
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
2
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
Als klinisch patholoog stel je diagnosen via onderzoek van cel- en weefselmateriaal van patiënten. Met behulp van microscopisch onderzoek kijk je naar de structuur van weefsels en cellen (histologie en cytologie). Daarbij is het ook mogelijk om naar specifieke eiwitten te kijken of om afwijkingen aan het DNA op te sporen via moleculaire technieken. Door het samenvoegen van deze informatie met kennis van ziekteprocessen, en via samenwerking met andere klinische disciplines, kom je als patholoog tot de juiste diagnose.
Het is een dynamisch en breed vak dat middenin de kliniek staat. Het specialisme ontwikkelt zich razendsnel, kijk alleen maar naar de nieuwe DNA-technieken. Het overgrote deel van je werk is diagnostisch van aard en heeft dus direct effect op de behandeling van patiënten.
De opleiding tot patholoog duurt 5 jaar en vindt plaats in het UMCG en geaffilieerde pathologie-afdelingen van de Pathologie Friesland (Leeuwarden), de Isala (Zwolle) en het Martini Ziekenhuis (Groningen). De perifere stages vinden plaats volgens het individuele opleidingsplan en duren 6 tot 12 maanden. De opleiding is modulair ingericht. De opleiding Pathologie Noord kent een algemeen regionaal opleidingsplan en iedere opleidingsafdeling heeft een eigen lokaal opleidingsplan. Aanvullend organiseren het Concilium Pathologicum en de Landelijke Pathologie Assistenten Vereniging de landelijke cursussen.
Tijdens de opleiding geneeskunde kun je in het derde jaar van je master een schakeljaar volgen bij de pathologie. Dit schakeljaar bestaat uit 20 weken klinische stage en 20 weken wetenschappelijk stage. Als je een schakeljaar doet, resulteert dat in principe in een korting op de opleiding tot patholoog. Die korting is afhankelijk van de verworven competenties. Je kunt je belangstelling voor het schakeljaar M3 kenbaar maken bij de opleiders dr. W.F.A. den Dunnen of dr. Gursah Kats-Ugurlu. De selectie voor een schakelplaats vindt plaats door middel van een brief en een gesprek. Tegen het einde van het schakeljaar kun je vervolgens solliciteren naar een opleidingsplaats. Het sollicitatiegesprek voor een opleidingsplaats wordt gevoerd door de A- en B-opleiders. Informatie over het schakeljaar kun je opvragen bij het secretariaat van de pathologie: bestuur@path.umcg.nl of tel. 050 3614684.
Toetsing vindt plaats door middel CAT’s (Critically Appraised Topic), module-evaluaties, zelfreflecties, een landelijk examen en entreetoetsen. Verder krijg je feedback via KPB’s (Korte Praktische Beoordelingen).
De opleider pathologie in het UMCG is mevrouw dr. Gursah Kats-Ugurlu. De heer dr. W.F.A. den Dunnen. is plaatsvervangend opleider.
Het cursorisch onderwijs wordt deels disciplinegebonden georganiseerd aan de hand van het kaderbesluit en deels discipline-overstijgend. De thema’s in het landelijke opleidingsplan zijn leidend. Verder volg je alle cursussen van de basisopleiding Pathologie (BOP). Het gaat om:
- BOP-cursus Pathofysiologie
- BOP-cursus Oncologie
- BOP-cursus Moleculaire pathologie
- BOP-cursus Immunologie en Ontsteking
Daarnaast bezoek je de pathologendagen van de NVVP en volg je de cursus PALGA-coderen. Tijdens je opleiding in het UMCG is het bijwonen van obductiebesprekingen van de Interne Geneeskunde/ICV en het refereren moleculaire diagnostiek verplicht.
De opleiding klinisch patholoog kent geen officieel erkende subspecialisaties maar in de praktijkuitoefening is er wel sprake van aandachtsgebieden. Tijdens je opleiding tot patholoog kun je in het laatste jaar een verdiepingsstage doen.
Tijdens je opleiding tot patholoog is een half jaar wetenschapsstage verplicht. Wanneer je tijdens je opleiding een promotietraject wilt volgen, zullen we onderzoeken of een Agiko constructie mogelijk is. Ook is een fellowship na de opleiding soms mogelijk.
Het sollicitatiegesprek voor een opleidingsplaats wordt gevoerd door de pathologiecommissie Pathologie Noord waarin alle opleiders van het UMCG en geaffilieerde pathologie-afdelingen zitting hebben. Daarnaast is er een gesprek met een delegatie van aios. Je kunt gedurende het jaar contact opnemen met de opleiders of het secretariaat van de pathologie tel. 050 3614684 of via e-mail bestuur@path.umcg.nl door middel van een open sollicitatie. Per jaar worden twee opleidingsplaatsen toegekend.