Stap voor stap doorgroeien in de neurologie

2
ziekenhuizen verzorgen de A-opleiding
2
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
7
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
Een neuroloog specialiseert zich in de ziekten van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren van de mens van jong tot oud. Om de diagnose te kunnen stellen, moet je stap voor stap een complexe puzzel oplossen. Mensen komen bij je met verschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid, dubbelzien, uitstralende rugpijn of verlammingsverschijnselen. Vervolgens is het aan jou als neuroloog om uit te zoeken waar de ziekte zich bevindt, op welke ziekte de verschijnselen duiden, te analyseren en een behandeling voor te stellen.
De opleiding tot neuroloog duurt 6 jaar.
- 3 jaar klinische, poliklinische en consultatieve neurologie.
- 1 jaar 3 verplichte stages die elk 3 tot 6 duren. Dit zijn intensive of medium care neurologie, kinderneurologie en neurochirurgie.
- 1 jaar klinische neurofysiologie.
- 1 jaar aandachtsgebied of verdieping van een speciaal gedeelte in de neurologie.
De volgorde van deze onderdelen is vrij. De aios in een academische opleiding volgt van deze 6 jaar opleiding minimaal 1 jaar opleiding in een niet-academische opleidingsinstelling. De aios in een niet-academische opleiding volgt minimaal 1 van de 6 jaar in een academische opleidingsinstelling.
Aios worden beoordeeld aan de hand van KPB’s, stagebeoordelingen en portfolio. Daarnaast is er een landelijke verplichte toetsing, deels afgestemd op de Biemondcursus. De landelijke onderwijsdagen voor aios neurologie worden afgesloten met een toets. Daarnaast vinden jaarlijks landelijk 2 toetsen plaats; de, voor alle aios verplichte, aiostoets en de neurologentoets.
Tijdens je opleiding beheer je je portfolio. De opleiding neurologie maakt gebruik van een online portfoliosysteem van Reconcept.
Tijdens je opleiding volg je verschillende vormen van onderwijs, waaronder het landelijke cursorisch onderwijs dat wordt georganiseerd door het Consilium Neurologicum van de NVN. De aios-onderwijsdagen worden gevormd door een jaarlijks tweedaagse cursuscyclus per jaarcohort (5 cursussen gedurende de gehele opleiding) op de onderwerpen:
- Neuroradiologie en neuro-anatomie
- Neurofysiologie
- Neuro-immunologie en neuro-infectiologie
- Neurofarmacologie
- Neurogenetica
Daarnaast verzorgt de Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie een deel van het onderwijs.
Aan het eind van je opleiding kun je een jaar besteden worden aan verdieping, wetenschappelijk onderzoek of subspecialisatie. Er bestaat de mogelijkheid om dit gedeeltelijk elders te doen in een daartoe erkende inrichting. In overleg met de opleider kan je een stage ook in het buitenland doen.
Het concilium heeft 5 aandachtsgebieden erkend:
- intensive care geneeskunde
- kinderneurologie
- neuromyologie
- neuro-oncologie
- klinische neurofysiologie
Alle subspecialisaties kun je in de OOR N&O volgen. Vaak kan je een deel van de aanvullende opleiding binnen de reguliere zes jaar doen. Op de website van de beroepsvereniging vind je meer informatie over de opleidingseisen.
Aan het eind van je opleiding kun je een jaar besteden aan verdieping of subspecialisatie. Maar dus ook aan wetenschappelijk onderzoek. Je kunt dit gedeeltelijk elders doen in een daartoe erkende inrichting. In overleg met de opleider kan je een stage ook in het buitenland doen.