Stap voor stap doorgroeien in de neurochirurgie

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
0
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
1
opleidingsplaats per jaar (gemiddeld)
Een neurochirurg houdt zich bezig met de operatieve behandeling van het zenuwstelsel, de schedel, het ruggenmerg en wervelkolom en de bloedvaten rond het centraal zenuwstelsel. Hij/zij speelt ook een belangrijke rol bij pijnbestrijding. De meeste patiënten komen via de neuroloog bij de neurochirurg. Slechts weinig mensen komen direct via de huisarts. In die zin is neurochirgie een superspecialisme. Bij indicatiestellingen tot operatie spelen ook nog ethische vraagstukken een rol vanwege de sterk invaliderende gevolgen van functiestoornissen van hersenen en ruggenmerg.
De opleiding tot neurochirurg duurt zes jaar. In het eerste jaar word je vertrouwd gemaakt met het werken op de afdeling en begin je te assisteren bij operaties. Een aantal kleinere operaties doe je zelf.
Het tweede jaar bestaat uit een combinatie van 6 maanden neurologie, 3 maanden IC en 3 maanden een combinatie van neuropathologie en neuroradiologie. De volgende 4 jaren zijn weer geheel aan de neurochirurgie gewijd.
De opleiding is thematisch van opzet. Daardoor krijgen bepaalde aspecten in bepaalde periodes meer aandacht en verdieping. Gezien de aard van het vak en het feit dat er maar relatief weinig assistenten tegelijkertijd worden opgeleid, blijven alle voorkomende aandoeningen en operaties steeds aandacht krijgen. Er worden dus niet ‘separate’ modules gevolgd.
Er is afdelingsgebonden onderwijs, verplicht landelijk onderwijs, en disciplineoverstijgend onderwijs, ook deels verplicht. De opleiding is dan ook gericht op het trainen van vaardigheden, niet alleen op het specifieke (neuro-)chirurgische vlak, maar op het hele scala van competenties zoals omschreven in het CanMeds programma.
Begeleiding en toetsing
Er wordt gebruik gemaakt van diverse vormen van toetsing, zoals KPB en OSATS. Of je geschikt bent voor het specialisme wordt beoordeeld door de stafleden, die allemaal participeren in de opleiding.
De opleider in het UMCG is dr. Jan Metzemaekers.
De Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgische Assistenten (NVNA) organiseert tweemaal per jaar een 2-daagse cursus voor alle assistenten over een relevant neurochirurgisch onderwerp. Deze cursussen zijn een verplicht onderdeel van de opleiding. Zowel het academische deel als het sociale deel van deze cursussen dragen bij aan de kwaliteit en nationale eenheid van de vakgroep.
In het vijfde of zesde jaar van de opleiding is ruimte voor een keuze (verdiepings)stage. De stage kan fungeren als voorbereiding op een eventueel fellowship in een van de deelgebieden. Met uitzondering van plexus-chirurgie en epilepsie-chirurgie kunnen vrijwel alle aspecten van de neurochirurgie ‘in huis’ getraind worden. Binnen de Neurochirurgie van het UMCG is er extra aandacht voor vasculaire en spinale neurochirurgie, neuromodulatie en zowel klinische als experimentele neuro-oncologie