Stap voor stap doorgroeien als specialist Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
2
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
3
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
Daarnaast behandel je mensen met aangeboren afwijkingen van het skelet van het aangezicht, zoals een schisis (hazenlip). Ook worden veel patiënten die tanden missen na een trauma gezien door de kaakchirurg. De kaakchirurg kan er dan door het aanbrengen van implantaten er weer voor zorgen dat iemand toonbaar wordt met behoud van functie van zijn tanden. Ook kaakgewrichtsklachten en afwijkingen van de speekselklieren worden behandeld door de kaakchirurg.
.
De opleiding duurt 4 jaar. Voordat je wordt toegelaten tot de opleiding mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie dien je eerst de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde te hebben voltooid. De volgorde daarin maakt niet uit. Wanneer je je tandartsdiploma hebt, is het soms mogelijk om vrijstellingen voor vakken van de geneeskundestudie te krijgen. Eventueel kun je een zij-instroomprogramma volgen. Dat bestaat voor zowel kandidaten met een geneeskundige vooropleiding als voor kandidaten met een tandheelkundige vooropleiding.
De opleiding is modulair opgebouwd en competentiegericht, conform het kaderbesluit van het CTS.
Per stage bespreek je vooraf de doelen met de opleider en leg je die vast. Je krijgt feedback met behulp van instrumenten als Objective Structured Assessment of Technical Skills (OSATS) en Korte Praktijk Feedback (KPF). Aan het einde van iedere stage worden de behaalde doelen geëvalueerd en opnieuw vastgelegd. Voortgangsregistratie vindt plaats met behulp van een digitaal portfolio (e-PASS). Twee keer per jaar, na iedere landelijke disciplinegebonden cursus, vindt schriftelijke toetsing plaats. Daarnaast hanteren we een competentiekaart.
Er is veel lokaal onderwijs. Het landelijk onderwijs wordt georganiseerd door het Concilium Chirurgicum Oris. Zo zijn er jaarlijks 2 disciplinegebonden cursussen die 2 dagen duren en worden afgesloten met een examen. Daarnaast zijn er 8 centrale landelijke opleidingsdagen
Na registratie is subspecialisatie tot kaakchirurg-oncoloog mogelijk. De opleiding duurt 2 jaar (fulltime).