Medische microbiologie in de OOR N&O

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
2
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
2
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
De beroepsvereniging NVMM publiceerde in 2019 een nieuw beroepsprofiel. Je vindt dat hier op de site van de NVMM.
De opleiding tot arts-microbioloog bestaat uit een gestructureerde leerperiode van 35 maanden bestaande uit: bacteriologie (12 maanden), virologie (12 maanden), mycologie (3 maanden), parasitologie (3 maanden), openbare gezondheidszorg (2 maanden), ziekenhuishygiëne en infectiepreventie (3 maanden), een applicatieperiode van 12 maanden, laboratoriummanagement, een onderdeel wetenschappelijke vorming (9 maanden), en een verdiepingsonderdeel van 4 maanden. Afhankelijk van je vooropleiding en behaalde competenties kan je op bepaalde onderdelen korting krijgen.
In het opleidingsplan vind je een lijst van competenties, deelcompetenties en opleidingsdoelen. Bij tussentijdse beoordelingsgesprekken moet de competentielijst gebruikt worden om doelen voor een volgende opleidingsperiode af te spreken en vast te leggen in een individueel opleidingsplan (IOP). Je hebt daarmee een handvat om je opleiding en zelfstudie in te richten.
Om de voortgang van je opleiding te monitoren zijn er vier verplichte gestructureerde gespreksvormen:
- voortgangsgesprek
- evaluatiegesprek gevolgde stage
- jaarlijkse beoordeling
- eindgesprek
Het toetsprogramma bestaat uit de volgende verplichte onderdelen:
- Korte Praktijk Beoordeling (KPB)
- Critical Appraised Topic (CAT)
- Kennistoets
De opleider Medische Microbiologie in het UMCG is mevrouw dr. G.A. Kampinga. Haar contactgegevens vind je op de pagina over het UMCG.
Het onderwijs tijdens je opleiding tot arts-microbioloog is onderverdeeld in onderwijs op de werkplek (praktijkonderwijs) en onderwijs buiten de werkplek (cursorisch onderwijs). Het onder supervisie uitvoeren van professionele activiteiten op de werkplek (werkplekleren) is de belangrijkste opleidingsmethodiek. Je bent zelf (mede)verantwoordelijk voor je leerproces. De opleider heeft zijn belangrijkste rol als begeleider van het leerproces. Hij biedt de aios een rolmodel, geeft instructies, observeert het handelen van de aios en geeft feedback. De opleidingsgroep draagt ook zorg voor een optimale leer- en werkomgeving.
Met het vorderen van je opleiding nemen ook je competenties toe. Het aanleren van competenties en vaardigheden gaat volgens het model van afnemende begeleiding. Dat betekent dat een aios in het begin van de opleiding vaak onder supervisie werkt. In de loop van de opleiding krijg je meer vrijheid van handelen.
Er is een goed doortimmerd landelijk scholingsprogramma met verplichte landelijke cursussen over:
- Parasitologie
- Mycologie
- Infectiepreventie
- Openbare gezondheidszorg
- Management
Daarnaast zijn er diverse andere cursussen waaraan je in overleg met de opleider kunt deelnemen. Jaarlijks is er een wetenschappelijk bijeenkomst georganiseerd door de landelijke aios-vereniging van de Medische Microbiologie.
Natuurlijk is er ook regionaal en lokaal onderwijs.
Er zijn 4 maanden gereserveerd voor een keuzestage. Je kunt deze periode benutten voor bijvoorbeeld verdieping in de praktische beroepsuitoefening binnen de bacteriologie, virologie, mycologie, parasitologie, infectiepreventie of openbare gezondheidszorg.
Binnen de Medische Microbiologie van het UMCG lopen diverse klinische en fundamentele onderzoeksprojecten. Belangstelling voor een promotietraject wordt gestimuleerd. Hiervoor kun je de 9 maanden stage voor wetenschappelijk onderzoek en desgewenst de 4 maanden voor een keuzestage benutten.