De longarts, officieel de arts voor longziekten en tuberculose, houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel en daaraan gerelateerde pathologie. Een mooi vak! Je hebt veel patiëntencontact, je doet acute geneeskunde en chronische zorg, je doet eigen diagnostiek en hebt veel contact met andere disciplines
De opleiding tot arts Longziekten en tuberculose duurt in principe 6 jaar. Je doet 2 jaar de vooropleiding Interne geneeskunde en daarna doe je 4 jaar de opleiding in de longziekten en tuberculose.
De longarts, officieel de arts voor longziekten en tuberculose, houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel en daaraan gerelateerde pathologie. Je beschikt als longarts voor de diagnostiek van dergelijke aandoeningen over een groot aantal invasieve en niet-invasieve technieken, zoals bronchoscopie, longfunctieonderzoek en diverse beeldvormende technieken. Aantrekkelijke kanten van het vak? Je hebt veel patiëntencontact, je doet acute geneeskunde en chronische zorg, je doet eigen diagnostiek en hebt veel contact met andere disciplines.
De eerste twee jaar van de opleiding ‘longziekten en tuberculose’ bestaat uit interne geneeskunde. Je doet dan stages algemene interne geneeskunde, intensive care en cardiologie. Daarna volg je vier jaar opleiding in de longziekten en tuberculose. Er zijn verplichte en facultatieve opleidingsstages, bijvoorbeeld oncologie, interstitiële longziekten, obstructieve longziekten, slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen en tuberculose. Deze stages duren in het algemeen vier tot zes maanden. Tijdens de opleiding houd je ten minste een maal een voordracht of publiceer je een wetenschappelijk artikel.
Een veelzijdige opleiding, een fijne open sfeer en veel ruimte voor wetenschappelijk onderzoek. Je maakt kennis met alle ziektebeelden en de nieuwste behandelmethoden, van de immunotherapie bij longkanker tot de Bronchoscopische longvolumereductie bij COPD.
Medisch Spectrum Twente (MST) biedt de volledige opleiding tot longarts. Een opleiding in het MST betekent een opleiding in een goede collegiale sfeer in een ziekenhuis met een lange opleidingstraditie.
Vanaf dag 1 van je opleiding werk je in het MCL toe naar een duidelijk, eigen profiel als longarts. Dat profiel wordt gevormd door het facultatieve gedeelte van het opleidingsprogramma en je wetenschappelijk onderzoek.
Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland
Opleiders weten elkaar te vinden. Ideaal omdat je nu eenmaal je opleiding in meer ziekenhuizen doet.
aios .
01 / 01Jouw talent
Jouw talent, onze regio
In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.
01
Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland
Opleiders weten elkaar te vinden. Ideaal omdat je nu eenmaal je opleiding in meer ziekenhuizen doet.
aios .
Jouw talent
Jouw talent, onze regio
In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.
Sollicitatieprocedure
01
Oriënteren en kennismaken
Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.
02
Solliciteren
De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.
03
Selectie
Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.
04
Aan de slag!
In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.
Wil je nog wat meer weten voordat je solliciteert? Stel hier je vraag en we komen er zo snel mogelijk op terug.
Sluiten
Rust, ruimte en reuring
Je vindt in Noord- en Oost-Nederland een heerlijk woon- en leefklimaat, met alle rust, ruimte én reuring die je wilt.
Rust, ruimte en reuring
Je vindt in Noord- en Oost-Nederland een heerlijk woon- en leefklimaat, met alle rust, ruimte én reuring die je wilt. Je vindt er met de stad Groningen dé studentenstad van Nederland. Je vindt er stille natuurgebieden, de Waddeneilanden en de Friese meren. En steden als Zwolle, Assen, Leeuwarden, Enschede en Deventer zijn stuk voor stuk fijne plaatsen om te wonen en te werken met je gezin.
Natuurlijk, ook in Noord- en Oost-Nederland kost wonen geld, net als in de rest van Nederland. Maar je krijgt er wel heel wat meer ruimte en woongenot voor hetzelfde geld. De regio biedt je de kans om alleen of samen met je gezin een prachtige start te geven aan je loopbaan. Je kinderen groeien op in een prettige omgeving. Ook voor je partner is er ongetwijfeld een passende baan.
Meer weten over werken in Noord- en Oost-Nederland, bekijk de vacatures op www.noorderlink.nl.
Sluiten
Title
Text
Opleiders weten elkaar te vinden. Ideaal omdat je nu eenmaal je opleiding in meer ziekenhuizen doet.
Sluiten
Longziekten en tuberculose in het Martini Ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis biedt de volledige vierjarige opleiding tot longarts.
Op de longafdeling werken 7 longartsen en 5 of 6 aios. Bovendien verzorgen we de stage Longziekten voor de opleiding Interne Geneeskunde en zijn er daarnaast nog 12 anios (gezamenlijk met de Cardiologie), 1 of 2 semi-artsen M3 en 2 of 3 coassistenten M1.
Het Martini Ziekenhuis heeft een uitgebreide afdeling Longziekten waar basiszorg én regionale expertise (*) worden geleverd. Alle facetten van de Longgeneeskunde zijn dus ruim aanwezig, o.a.:
longoncologie, inclusief gerichte therapie en immunotherapie*
interstitiële longziekten en sarcoïdose*
ernstig astma en allergie*
slaapstoornissen
COPD/longfalen
infectieziekten/TBC/COVID
pulmonale hypertensie*
Rendu Osler Weber*
We hebben een volledig longfunctielaboratorium waar veel expertise is op het gebied van ergometrie. Er is er een uitgebreid endoscopiecentrum waar we bronchoscopie, EBUS en EUS, en echo-geleide diagnostiek van de thorax uitvoeren.
De afdeling Chirurgie verricht state-of-the-art longchirurgie, o.a. via VATS.
Er is in het ziekenhuis een Brandwondencentrum waar veel aandacht is voor inhalatietrauma.
Op vele deelgebieden verrichten wij klinisch wetenschappelijk onderzoek, waaraan ook de aios deelnemen.
Regionaal werken we in de patiëntenzorg veel samen met het UMCG en het WZA. Voor de opleiding zijn wij onderdeel van de OOR-NO, met de opleidingen in het UMCG, MCL, ISALA en MST.
Belangstelling
Heb je serieuze belangstelling? Dan nodigen wij je van harte uit met ons contact op te nemen. Je kunt dan ook het opleidingsplan inzien. Neem vooral contact op met de Martini Academie, op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.
Een veelzijdige opleiding, een fijne open sfeer en veel ruimte voor wetenschappelijk onderzoek. Je maakt kennis met alle ziektebeelden en de nieuwste behandelmethoden, van de immunotherapie bij longkanker tot de Bronchoscopische longvolumereductie bij COPD.
De opleiding is goed gestructureerd en bestaat uit herkenbare blokken van 3 maanden tot een jaar. Je begint met een zaalstage van een jaar. Daarna volgen intensive care, oncologie, longfunctie, longrevalidatie en chronische beademing en consulten met polikliniekstages. De aandachtsgebieden zijn COPD/astma, longoncologie, longtransplantatie en topklinische zorg voor respiratoire insufficiënties. In deze aandachtsgebieden kunnen assistenten keuzestages volgen.
Meer weten?
Wil je meer weten, bekijk het filmpje dat we maakten over de opleiding Longgeneeskunde in het UMCG. Of neem dan contact op met dr. Dirk-Jan Slebos. Telefoonnummer (050) 361 2357, of via email: d.j.slebos@umcg.nl (niet gebruiken voor sollicitaties).
Sollicitatieprocedure
In het opleidingscluster rond het UMCG zijn gemiddeld zo’n 7 opleidingsplaatsen beschikbaar. Sollicitatiebrieven kun je richten aan de opleider in het UMCG. Houd de brief kort en stuur een CV mee.
Het brede vakgebied van Longgeneeskunde in Isala bied je een uitdagende leeromgeving. Je kunt je hier uitstekend specialiseren als longarts.
Het specialisme Longgeneeskunde richt zich op onderzoek, behandeling en preventie van longziekten. De 7 longartsen in Isala hebben daarbij ieder enkele specifieke aandachtsgebieden: allergologie, chronische hoest, longkanker, revalidatie, slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, longfibrose en pulmonale hypertensie. Om de zorg rondom bepaalde ziektebeelden nog beter te kunnen faciliteren hebben we speciale poliklinieken ingericht:
Longpoli
Hoestpoli
Oncologiepoli
Slaapapneupoli
revalidatiepoli
allergologiepoli
dyspnoe-poli
pulmonale hypertensie-poli
Duur van de opleiding
De opleiding tot longarts duurt zes jaar. De eerste twee jaar volg je de vooropleiding interne geneeskunde, de volgende vier jaar is de specialisatie Longziekten. Isala biedt de volledige opleiding tot longarts aan. Een academische stage maakt onderdeel uit van de opleiding.
Curriculum
De opleiding tot longarts bestaat uit herkenbare blokken van vier maanden tot een jaar. Je begint de specialisatie met een zaalstage van een jaar, gevolgd door verrichtingen, intensive care (voor zover niet tijdens de eerste twee jaar vervuld), oncologie, longfunctie, longrevalidatie en consultstage.
De polikliniekstage loopt door de gehele opleiding heen. In het zesde en tevens laatste jaar is er ruimte voor keuzestages. Je kunt je daarbij met name richten op slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, poliklinische longrevalidatie, longoncologie, endobronchiale technieken en inspanningsfysiologie.
Ook wanneer je de opleiding elders volgt, kun je deze keuzestages in Isala doorlopen.
Vragen?
Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met het secretariaat van de opleider of mailen naar info.longarts@isala.nl.
Heb je andere vragen? De medewerkers van Bureau arts-assistenten van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 62 20, of stuur een mail via baa@isala.nl
Medisch Spectrum Twente (MST) biedt de volledige opleiding tot longarts. Een opleiding in het MST betekent een opleiding in een goede collegiale sfeer in een ziekenhuis met een lange opleidingstraditie.
In het MST werken 8 longartsen en 1 longfysioloog. Zij zijn actief betrokken bij de opleiding en verantwoordelijk voor specifieke aandachtsgebieden. We werken nauw samen met verpleegkundig specialisten en physician assistants. Het team arts-assistenten bestaat uit ongeveer 7 aios en 4 anios. De afdeling Longgeneeskunde biedt stagemogelijkheden voor aios van andere specialismes. Je werkt als aios in de kliniek, op de polikliniek en in de behandelkamer.
Curriculum
Je kunt in het MST de interne vooropleiding volgen alsmede de vervolgopleiding tot longarts. Die interne vooropleiding (20 maanden) bestaat uit een jaar Interne geneeskunde, een stage Cardiologie en een stage Intensive care. De vervolgopleiding Longziekten duurt 52 maanden en bestaat uit periode zaal-, longfunctie-, slaap- , consulten- en oncologiestage. Tijdens je gehele opleiding lopen de polikliniek-, SEH-, en behandelkamerstage door. Omdat het MST een groot perifeer ziekenhuis is zie je een ruim aanbod aan patiënten en een veelzijdigheid van de ziektebeelden.
Speerpunten van de vakgroep zijn slaap gerelateerde aandoeningen, obstructieve longziekten, longoncologie, interstitiële longziekten en longfysiologie. Op de behandelkamer kun je je bekwamen in EUS/EBUS of thoracoscopie.
Begeleidingentoetsing
Elke stage wordt gesuperviseerd door een of meerdere longartsen. Dit geldt ook voor de polikliniek stage. De polisupervisor kan meekijken met het spreekuur om direct feedback te geven. De spreekuren worden altijd voor- en of nabesproken. Tijdens je opleiding word je ondersteund door een vaste secretaresse. Tijdens de gehele opleiding krijg je een vast dagdeel op de behandelkamer toegewezen om zo je vaardigheden te leren. We hechten veel waarde aan stagegesprekken en evaluatiegesprekken en door middel van praktijkbeoordelingen en via beoordelingen van je vaardigheden wordt je voortgang gemonitord.
Opleiders Longgeneeskunde dr. M. Wagenaar en mw. H.P.A.A. van Veen (opleider)
Onderwijs
Het lokaal onderwijs wordt door de gehele opleidingsgroep verzorgd en bestaat uit korte ochtend-onderwijsmomenten, middag-onderwijs met onder andere moeilijke-patiënt-, obductie- en PA-besprekingen. Refereeravonden zijn er maandelijks. En ten slotte zijn er wekelijks MDO’s van de verschillende differentiaties waarbij je van harte welkom bent.
Differentiaties
Tijdens je opleiding tot longarts kun je je in het MST verder specialiseren in de speerpunten slaap gerelateerde aandoeningen, COPD, ernstig astma, longoncologie en interstitiële longziekten. Aan het eind van de opleiding kun je een verdiepingsstage lopen in de slaapgerelateerde aandoeningen, EUS/EBUS en ernstig astma.
Wetenschappelijk onderzoek
Op de afdeling wordt op meerdere terreinen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Er wordt geparticipeerd in multicenter onderzoeken en je wordt gestimuleerd om zelf origineel onderzoek uit te voeren. De afdeling heeft goede relaties met de Universiteit Twente. Regelmatig lopen er studenten Technische geneeskunde stage op de afdeling; samen met hen doen we ook klinisch onderzoek.
Meer informatie
Meer weten over de opleiding in het MST? Of een dag meelopen? Opleider mevrouw dr. H.P.A.A van Veen of plaatsvervangend opleider dr. M. Wagenaar (M.Wagenaar@mst.nl) lichten graag een en ander toe.
Vanaf dag 1 van je opleiding werk je in het MCL toe naar een duidelijk, eigen profiel als longarts. Dat profiel wordt gevormd door het facultatieve gedeelte van het opleidingsprogramma en je wetenschappelijk onderzoek.
De afdeling Longziekten telt 36 bedden plus 5 bedden op de afdeling Oncologie. De vakgroep bestaat uit 8 longartsen en zo’n 10 tot 12 aios en anios.
Binnen de longgeneeskunde kent het MCL een aantal speerpunten: ernstig astma, oncologie en interstitiële longziekten. De afdeling is landelijk Expertisecentrum voor Ernstige Astma en beschikt daardoor over uitmuntende kennis en wetenschappelijke lijnen op dit gebied. Daarnaast geschiedt een deel van het onderzoek en de behandeling van longkanker uitsluitend in het MCL. Het gaat dan om onderzoek van de lymfeklieren middels endoscopisch onderzoek (EBUS en EUS-FNA), beeldvorming middels PET CT-scan, knoopsgat-chirurgie bij longoperaties (VATS) en bestraling bij het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF). Op het gebied van interstitiële longziekten werken wee middels het ILD-netwerk nauw samen met het Martiniziekenhuis Groningen en Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Onze opleidingsgroep
We staan bekend als een zeer enthousiaste opleidingsgroep. De afdeling Longziekten loopt over het algemeen voorop bij vernieuwingen in het landelijk curriculum. Allereerst omdat we opleiden belangrijk vinden. En ook om aan de ontwikkelingen onze eigen draai te kunnen geven. We worden regelmatig genoemd als best practice voor andere ziekenhuizen.
De opleiding
De afdeling Longziekten in het MCL verzorgt de gehele opleiding tot longarts. Onze opleiding kenmerkt zich op verschillende manieren. Allereerst door verschillende deelstages zoals kliniek, consult, LF, oncologie en wetenschap. Daarnaast kennen we een facultatief gedeelte en ten slotte neem je alle jaren actief deel aan zorgverlening binnen de polikliniek, behandelkamers en SEH. Bovendien doe je tijdens je opleiding een stage bij het TB-centrum van Beatrixoord en bij de afdeling Allergologie van het UMCG.
Vanaf dag 1 van de opleiding werk je in het MCL toe naar een duidelijk, eigen profiel als longarts. Dat profiel wordt gevormd door het facultatieve gedeelte van het opleidingsprogramma en je wetenschappelijk onderzoek.
Wetenschappelijk onderzoek
De opleiding in het MCL onderscheidt zich op het gebied van wetenschappelijke vorming. Aios krijgen een periode van 3 tot 4 maanden om wetenschappelijk onderzoek te doen, het liefst een wetenschappelijk artikel te schrijven en de resultaten te presenteren op (internationale) wetenschappelijke congressen. We zijn de enige opleiding Longziekten in Nederland die daar apart tijd voor inruimt.
Meer informatie
Meer weten op de opleiding in het MCL? Mevrouw A. ten Brinke licht graag nog een en ander toe.
De MCL Academie is ook te bereiken tijdens werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (058) 286 7331 en/of via e-mail info@mclacademie.nl.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over het gebruik van deze site op te slaan. Als je geen toestemming geeft om deze cookies te plaatsen dan kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functionele cookies
Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Voorkeuren
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.