We zijn een ambitieus en enthousiast team dat volop bezig is met nieuwe ontwikkelingen binnen de dynamische ziekenhuissetting. Laagdrempelig, aandacht voor innovatie en nieuwe ideeën, professionaliteit en vriendelijkheid zijn sleutelwoorden voor onze afdeling. Er bestaat een actief beleid ten aanzien van wetenschappelijk onderzoek en opleiding.
De vakgroep Medische Psychologie leidt in samenwerking met PPO Groningen en RINO Utrecht op tot Gezondheidszorgpsycholoog (PIOG), tot Klinisch psycholoog (GIOS) en tot Klinisch Neuropsycholoog. Er zijn vier opleidingsplekken beschikbaar.
De afdeling bestaat uit vijf klinisch (neuro)psychologen, acht gezondheidszorgpsychologen, twee GIOS, twee PIOG, vijf psychodiagnostisch werkenden, vier secretaresses en een post-master stagiaire, en een HBO stagiaire.
Werkzaamheden van de psycholoog binnen het ziekenhuis
De psycholoog in het ziekenhuis is specialist op het grensvlak tussen de psychologie en de medische wetenschap. Veel voorkomende probleemstellingen zijn:
- Omgaan met chronische of (acute) ernstige ziekten.
- Relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen.
- Het (dis)functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties.
- Methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden.
- Ontwikkelingsproblemen bij kinderen.
- De emotionele impact van medische ingrepen op de patiënt en direct betrokkenen.
- De invloed van medicatie op gedrag.
- Bevorderen van therapietrouw
Werkwijze Medische Psychologie
Diagnostiek en behandeling vinden plaats in goed overleg met de verwijzend medisch specialist bij wie de patiënt onder behandeling staat.
Voor diagnostiek maakt de psycholoog naast een uitgebreid gesprek vaak gebruik van (neuro)psychologisch onderzoek. Dit onderzoek wordt verricht door een psychodiagnostisch medewerker en beoordeeld door een psycholoog. Neuropsychologisch onderzoek vindt plaats om te kijken naar de cognitieve functies zoals het geheugen, de aandacht en de uitvoerende functies. Daarnaast kan diagnostiek naar persoonlijkheidsfactoren, coping en gedrag worden gedaan. Bij kinderen wordt ontwikkelingsgerichte diagnostiek verricht.
Behandeling bij medische psychologie is meestal kort (4 tot 10 sessies), gerelateerd aan de medische problematiek en gericht op direct aanpakken van het belangrijkste probleem. Behalve individuele behandeling (eventueel samen met de partner) middels gesprekstherapie wordt ook groepsbehandeling geboden worden, bijvoorbeeld in het kader van multidisciplinaire hartrevalidatie of chronische pijnbehandeling.
Opleidingen binnen de vakgroep Medische Psychologie
Tijdens de twee-jarige opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog ligt het accent op het leren verrichten van (neuro)psychologisch onderzoek en leer je protocollair behandelen. Je leert de medische psychologie in de breedte kennen door diagnostiek en behandeling te doen bij diverse soorten patiënten. Interdisciplinair werken kenmerkt de medische psychologie en op deze wijze is er een intensieve samenwerking met andere specialismen zoals de neurologie, kindergeneeskunde, (hart)revalidatie etc. Er zijn samenwerkingsverbanden met diverse GGZ instellingen, waarbij het de bedoeling is dat je naast de medische psychologie ook een jaar ervaring opdoet binnen een GGZ instelling. Tijdens de werving en selectie is deze route bekend, zodat je solliciteert op een uitdagende gecombineerde werkplek.
De opleiding tot Klinisch psycholoog duurt vier jaar. Aangezien je opgeleid wordt tot specialist is de psychodiagnostiek complex van aard. Je zult ervaring opdoen in de psychotherapie met verscheidene referentiekaders en complexe problematiek leren behandelen. Wetenschappelijk onderzoek, zorginnovatie en managementtaken behoren tot je takenpakket en daarin biedt de GIOS een waardevolle en vernieuwende bijdrage. Als GIOS kom je veelvuldig in de kliniek en ondersteun je multidisciplinaire teams, waarbij specialistische kennis wordt opgedaan bij veel diverse ziektebeelden. Tijdens je opleiding ga je eveneens ervaring opdoen in een complementaire setting, hiervoor zijn er diverse mogelijkheden in de samenwerkingsverbanden met GGZ instellingen. Er is de kans om ervaring op te doen binnen het Brandwondencentrum, de Kinderkliniek, een afdeling naar keuze en binnen een complementaire GGZ setting.
De supervisie en werkbegeleiding zijn goed geregeld met verschillende mogelijkheden in- en extern.
Het cursorisch onderwijs wordt verzorgd door het PPO Groningen.
De opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog (KNP) duurt vier jaar. Het deskundigheidsgebied van de KNP omvat de diagnostiek, voorlichting, begeleiding en behandeling van cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen van hersenletsel en hersendisfuncties. Tevens valt binnen het deskundigheid van de KNP wetenschappelijk onderzoek, zorginnovatie en zorgmanagement. De combinatie van rollen, clinicus, wetenschappelijk onderzoeker en zorgmanager, maken dat klinisch neuropsychologen vanuit hun discipline, de psychologie, op unieke wijze bijdragen aan de vormgeving van de zorg. Op de werkvloer en als scientist-practitioner draagt de KNP vernieuwende ideeën aan om toe te passen in de praktijk en vanuit de klinische praktijk ideeën voor wetenschappelijk onderzoek en management. Als GIOS KNP werk je klinisch en poliklinisch veel samen met de afdelingen Neurologie en Geriatrie.
Het cursorisch onderwijs voor de KNP wordt verzorgd door de RINO Utrecht.
Alle AIOS en ANIOS in het Martini Ziekenhuis nemen deel aan een ontwikkeltraject dat is vormgegeven door de Martini Academie. Dit traject bestaat uit een ontwikkelassessment gevolgd door een gesprek en het opstellen van een plan. Het doel van dit traject is om AIOS en ANIOS te faciliteren bij het maken van keuzes rondom opleiding en ontwikkeling.
Voor verdere informatie kun je contact opnemen met mw. I.J.W. Rijkhoff, klinisch psycholoog en opleider of met mw. R.C.D. Davids, klinisch neuropsycholoog, medisch coördinator en opleider
Bereikbaar via: Secretariaat Medische Psychologie 050-5245990.
www.ppo-opleidingen.nl
https://www.rinogroep.nl/klinisch-neuropsycholoog
www.martiniziekenhuis.nl/medischepsychologie