In het cluster Noord - Oost word je opgeleid met de nieuwste apparatuur en technieken zoals Protonentherapie en Gamma Knife bij Radiotherapie, geavanceerde beeldvormende technieken zoals PET- CT en MRI bij Radiologie / Nucleaire Geneeskunde, MR-HIFU en werkzaamheden op OK, IC en NICU bij Algemene Klinische Fysica. In de Audiologie werk je in de directe patiëntenzorg, waarin de klinisch fysicus de hoofdbehandelaar is. De opleiding biedt veel mogelijkheden voor uitdagend wetenschappelijk onderzoek, waarin jij de verbinding tussen techniek en gezondheidszorg maakt.
In het cluster Noord – Oost word je opgeleid met de nieuwste apparatuur en technieken. zoals Protonentherapie en Gamma Knife bij Radiotherapie, geavanceerde beeldvormende technieken zoals PET- CT en MRI bij Radiologie / Nucleaire Geneeskunde, MR-HIFU en werkzaamheden op OK, IC en NICU bij Algemene Klinische Fysica. In de Audiologie werk je in de directe patiëntenzorg, jij bent de hoofdbehandelaar. De opleiding biedt veel mogelijkheden voor uitdagend wetenschappelijk onderzoek, waarin jij de verbinding tussen techniek en gezondheidszorg maakt.
De afdeling
Afhankelijk van je subspecialisme start je opleiding in het UMCG voor Audiologie, Radiologie / Nucleaire Geneeskunde en Radiotherapie, of in de Isala Klinieken Zwolle voor de Algemene Klinische Fysica.
In ons cluster worden er ongeveer 10 aios Klinische Fysica (= KFiO: Klinisch Fysicus in Opleiding) opgeleid. Er zijn 8 opleiders en plaatsvervangend opleiders, voor elke subspecialisme 2. Bij de detachering (6 tot 18 maanden) heb je een co-opleider. De detacheringen vinden plaats in het UMCG, de Isala Klinieken, het Medisch Spectrum Twente, de Ziekenhuisgroep Twente, of Pento AC Zwolle, afhankelijk van het subspecialisme.
Curriculum
De opleiding tot klinisch fysicus duurt 4 jaar. Hierin besteed je 2 jaar aan een basispakket en 2 jaar aan het specialiserende deel. De wetenschappelijke vorming vindt plaats in 25% van deze tijd en leidt tot een publicatie of een voordracht op een internationaal congres. Ook volg je diverse cursussen. Voor de inhoud van het basispakket en het specialiserende deel zie de website van de Stichting Opleiding Klinisch Fysicus. Een deel van de opleiding wordt gevolgd in een detachering. Daardoor wordt je blik op het vak aanzienlijk verruimd, omdat je in een heel andere omgeving werkzaam bent.
De opleiding binnen het cluster Noord-Oost is onlangs door de OKF gevisiteerd, de commissie was erg tevreden.
Begeleiding en toetsing
Je start je opleiding met het maken van je eigen opleidingsplan voor 4 jaar. Uiteraard word je daarbij geassisteerd door een ouderejaars KFiO en je opleiders. Hierbij kun je ook je eigen interesses inbrengen, want daarvoor is volop ruimte. Wil je meer MRI, Cochleaire Implantatie, of Protonentherapie in je opleiding: dat kan! Elk half jaar maak je een voortgangsverslag. Deze 8 voortgangsverslagen zijn samen met het eindverslag het ‘examen’ voor je opleiding. Elk voortgangsverslag wordt gezamenlijk besproken en ook beoordeeld door de coördinator van je subspecialisme bij de OKF. In die 4 jaar verzamel je zelf tussentijdse beoordelingen en evaluaties. Daar kunnen voor jou belangrijke leermomenten bij zitten.
Onderwijs
Tijdens de opleiding volg je meerdere (ook internationale) cursussen. Op de afdeling zijn diverse opleidingsmomenten zoals Refereerbijeenkomsten, Master Classes en Journal Clubs. De KFiO’s organiseren zelf clusteropleidingsdagen en er zijn landelijke bijeenkomsten georganiseerd door de wetenschappelijke vereniging Nederlandse Vereniging Klinische Fysica.
Als KFiO geef je ook zelf onderwijs, bijvoorbeeld aan studenten Biomedical Engineering en aan aios.
Differentiaties
Na de opleiding – je bent dan als klinisch fysicus geregistreerd – gaan de meeste klinisch fysici aan het werk in een ziekenhuis of een Audiologisch Centrum. Daar is de opleiding uiteraard ook voor bedoeld. Sommigen kiezen er voor om te promoveren, vaak voortbordurend op hun wetenschappelijk werk tijdens de opleiding. Ook is het mogelijk om als post-doc werkzaam te zijn in het geval je al gepromoveerd bent.
Meer informatie
In het UMCG is voor de volgende werkgebieden van de klinische fysica een opleider. Zij vertellen je graag meer.
Klinische fysica – audiologie
Opleider is prof.dr. P. van Dijk. Plaatsvervangend opleider is dr.ir. E. de Kleine.
De opleiding Audiologie in het UMCG heeft een samenwerkingsverband met Pento AC Zwolle.
(t) 050 – 3612550
(e) p.van.dijk@umcg.nl
Klinische fysica – radiologie en nucleaire geneeskunde
Opleider is dr M.J.W. Greuter, Plaatsvervangend opleider is dr ir A.T.M. Willemsen.
De opleiding heeft een samenwerkingsverband met de Isala Klinieken in Zwolle
(t) 050-361 4750
(e) m.j.w.greuter@umcg.nl
Klinische fysica – radiotherapie
Opleider is ir. P.C. van der Hulst. Plaatsvervangend opleider is dr.A.A. van ’t Veld
(t) 050 – 3613674
(e) p.c.van.der.hulst@umcg.nl