Je krijgt in Twente een uitstekende, veelzijdige en gestructureerde opleiding, met volop mogelijkheden tot ontwikkeling in specifieke gebieden zoals medisch leiderschap, wetenschap en innovatie.
ZGT en MST hebben hun laboratorium-activiteiten ondergebracht bij Medlon BV (± 400 medewerkers). In de ziekenhuizen van MST en ZGT is er op de locaties Almelo en Enschede een routinelaboratorium dat 24 uur per dag service levert. Hier wordt routine klinische chemie, hematologie, stolling, bloedgas-analyse, bloedtransfusie, liquor- en urinediagnostiek verricht. Daarnaast beschikken de ziekenhuizen van Hengelo en Oldenzaal over een zeer beperkte lab-faciliteit met hoofdzakelijk POCT-apparatuur. Speciële diagnostiek voor heel Medlon wordt verricht op een aparte afdeling gevestigd op locatie Enschede We verrichten analyses voor de ziekenhuizen, voor het grootste deel van de huisartsen in Twente en voor andere laboratoria. Aangezien Medlon onderdeel is van de internationale laboratoriumorganisatie Unilabs (www.Unilabs.com), behoort een stage in het buitenland tot de mogelijkheden.
Curriculum
Je kunt bij ons de volledige opleiding volgen. Tezamen met het opleidingsteam en afgeleid van het landelijke opleidingsschema, maak je een persoonlijk opleidingsschema dat dient te worden goedgekeurd door de registratiecommissie van de NVKC. Het curriculum bestaat uit drie delen: de kennisoverstijgende elementen, kenniselementen en ten slotte stages en cursussen.
Het onderdeel ‘kennisoverstijgende elementen’ is in feite de “kapstok” voor activiteiten en projecten die je tijdens je opleiding uitvoert. Het beschrijft de basistaken van de Laboratorium Specialist Klinische Chemie en benoemt de focusgebieden medisch leiderschap, methodologie en datavaardigheden, technologie. Onder die noemers verwerf je de vaardigheden die nodig zijn voor een toekomstbestendige beroepsbeoefening.
Het onderdeel ‘kenniselementen’ omvat met name de theoretische kennis en toetsen. Ten slotte kun je enkele aantal stages en cursussen (verplicht én facultatief) volgen, al naargelang de ontwikkelingswensen van jou en het opleidingsteam.
Omdat de opleidingen officieel zijn toegekend aan de ziekenhuizen, word je aangesteld bij ZGT of MST. Deze aanstelling bepaalt ook in welk ziekenhuis je de meeste klinische contacten zult hebben en de meeste patiëntenbesprekingen zult bijwonen.
Begeleiding en toetsing
De opleider is verantwoordelijk voor de overall begeleiding van de aios. Hij of zij voert de voortgangsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Per blok/thema is er een lid van het opleidingsteam die je begeleidt en superviseert.
Daarnaast gebruiken we EPA’s (Entrustable Professional Activities) om de voortgang van je opleiding te monitoren. Bovendien doe je 2 landelijke examens.
Uiteraard ben je als aios ook zelf verantwoordelijk voor je opleiding. Als je hiaten in je competenties bespeurt , pak je dit in samenspraak met de opleider op. Keuzes voor deelname aan projecten worden mede gemaakt op grond van je persoonlijke leerdoelen.
Onderwijs
Je bent vanaf dag 1 lid van de vakgroep. Een keer per week is er een vakgroepsoverleg. Daar bespreken we ook de opleiding en wekelijkse leerdoelen. Daarnaast kun je aanschuiven bij onderwijs van andere specialismen en ook zelf onderwijs geven. We hechten grote waarde aan het kunnen verrichten van goede consulten aan collega medisch specialisten, dus bieden we veel casuïstiek aan om je te trainen in het klinisch redeneren en het verwoorden van je opgedane kennis in een advies.
Wetenschappelijk onderzoek
De beroepsvereniging stelt in het algemeen een publicatie verplicht. Daarnaast zijn wij zelf actief betrokken bij onderzoek, wetenschap en innovatie. Hierbij werken wij samen met specialisten, universiteiten (met name Universiteit Twente) en hogescholen (met name Saxion Hogeschool).
Meer informatie
Wil je meer weten over de opleiding tot Laboratorium Specialist Klinische Chemie in het algemeen of binnen het opleidingsinstituut, neem dan gerust contact op met dr.ir.A.H.L. Mulder (opleider ZGT) of met dr. J.G. Krabbe (opleider MST; 088-463 3321).