Klinische chemie

Als arts én klinisch chemicus spreek je de taal van de klinische dokters en ben je deskundige op het gebied van de laboratoriumdiagnostiek. Een ideale combinatie als je geïnteresseerd bent in de werking van het menselijk lichaam, ziek én gezond.

Stap voor stap doorgroeien in de klinische chemie

image

7

ziekenhuizen verzorgen de A-opleiding

0

ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding

2

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

Klinische chemie is een vak vol dynamiek en afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Je bewaakt bijvoorbeeld de betrouwbaarheid en kwaliteit van analytische processen en resultaten, je ontwikkelt en implementeert nieuwe diagnostische laboratoriumtesten, je geeft gevraagd en ongevraagd advies aan behandelaars binnen en buiten het ziekenhuis en neemt deel aan patiëntenbesprekingen en stafvergaderingen. En je doet wetenschappelijk onderzoek en managet projecten, personeel en organisatie.

Uiteraard is de vooropleiding tot basisarts een goede uitgangsbasis voor het vak van klinisch chemicus. De kennis opgedaan over de (patho)fysiologie, het differentiaal diagnostisch denken en de gang van zaken in de 1e en 2e lijn is waardevol voor een carrière in het laboratorium.

De opleiding tot geregistreerd laboratoriumspecialist klinische chemie is een vierjarige postacademische opleiding. Meestal is een opleidingslaboratorium gevestigd in een groter ziekenhuislaboratorium.

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats moet je beschikken over een afgeronde universitaire masteropleiding in respectievelijk de geneeskunde, farmacie of de biochemie/medische biologie of vergelijkbaar. Het is wenselijk om minimaal 2 jaar onderzoekservaring binnen het domein van de laboratoriumgeneeskunde te hebben; een promotie strekt zeer tot aanbeveling maar is geen vereiste.

image

Samenwerkende ziekenhuizen

Medisch Centrum Leeuwarden

 • Ziekenhuis
 • Leeuwarden
image

Opleider Dr. H. de Wit

In het MCL kun je de volledige opleiding Klinische chemie volgen.

UMCG

 • Ziekenhuis
 • Groningen
image

Opleider Prof.dr. I.P. Kema

Je kunt de opleiding Klinische chemie doen in het UMCG.

Martini Ziekenhuis

 • Ziekenhuis
 • Groningen
image

Opleider Drs. R.F.M. Oude Elferink

Isala

 • Ziekenhuis
 • Zwolle
image

Opleider Dr. L.D. Dikkeschei

Op het Klinisch chemisch laboratorium van Isala zijn de werkzaamheden heel divers.

Deventer Ziekenhuis

 • Ziekenhuis
 • Deventer
image

Opleider Dr. J.W. de Kok

Medisch Spectrum Twente

 • Ziekenhuis
 • Enschede
image

Opleider Dr. J.G. Krabbe

Je krijgt in Twente een uitstekende, veelzijdige en gestructureerde opleiding, met volop mogelijkheden tot ontwikkeling in specifieke gebieden zoals medisch leiderschap, wetenschap en innovatie.

ZGT

 • Ziekenhuis
 • Almelo en Hengelo
image

Opleider Dr.ir.A.H.L. Mulder

Je krijgt in Twente een uitstekende, veelzijdige en gestructureerde opleiding, met volop mogelijkheden tot ontwikkeling in specifieke gebieden zoals medisch leiderschap, wetenschap en innovatie.

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

image
image

Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland

image

Artsen zijn ook de leraren van hun patiënten. Daarom investeren we structureel in onderzoek en innovatie van de opleiding.

Paul Brand

Jouw talent

Jouw talent, onze regio

In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.

02

Solliciteren

De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.

03

Selectie

Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.

04

Aan de slag!

In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.

Deel deze opleiding