Je bent jong en je voelt je nog student en je wilt óók serieus leren dokteren. De stad Groningen biedt je het eerste en het Martini Ziekenhuis het tweede. Het mes snijdt aan twee kanten. Onze ambitieuze internistengroep daagt je uit om een goede dokter te worden. Je collega’s zijn een ondersteunende en gezellige groep arts-assistenten. Samen staan wij voor goede patiëntenzorg, dagelijks onderwijs en leren op de werkvloer.
Het Martini Ziekenhuis is een modern en ondernemend topklinisch ziekenhuis, met derdelijns- en opleidingsfuncties. De interne geneeskunde wordt in de volle breedte uitgeoefend. Er zijn twee klinische afdelingen, opgedeeld in algemene interne geneeskunde, oncologie en nefrologie. Er is een oncologie dagbehandeling, een dialysecentrum en er is een 24/7 bereikbare spoedeisende hulp. De opleidingsgroep bestaat uit 14 internisten, 3 reumatologen, 2 chef-de-clinique’s en 1 ziekenhuisarts. Het aantal arts-assistenten is gemiddeld 28 (18 AIOS, 10 ANIOS). De AIOS kunnen in (voor)opleiding zijn voor intern geneeskunde, cardiologie, longziekten, reumatologie, klinische geriatrie, maag-darm-lever-ziekten. Jaarlijks zijn er gemiddeld 15 M3-coassistenten (semiartsen) en 35 M1-coassistenten.
Curriculum
De opleidingsgroep heeft een opleidingsbevoegdheid voor eerst drie jaar van de opleiding tot internist. Die is ook zeer geschikt voor de vooropleiding tot longarts, cardioloog, MDL-arts en geriater. Je kunt bij ons de onderdelen klinische zaalstage, poliklinisch en consultatief werken, intensive care, nefrologie, oncologie, endocrinologie, reumatologie, longziekten, cardiologie en acute geneeskunde volgen. Het opleiden is bij ons continu in beweging. Stageonderdelen worden periodiek geëvalueerd, er zijn frequente opleidingsvergaderingen en opleiders worden beoordeeld met de SET-Q vragenlijst. Daarbuiten kiezen de AIOS een assistentenbestuur dat over de dagelijkse zaken overleg heeft met de opleider en waarnemend opleider.
Daarnaast is er onderling veel interactie. Je leert van elkaar middels presentaties en door met elkaar te werken in de patiëntenzorg. Je zult zien dat iedereen een andere achtergrond heeft, wat betreft medische kennis, interesses, vaardigheden en maatschappelijke visie. In de eerste plaats ben je collega, daarnaast ben je ook elkaars klankbord in peer-groups bij het reflectieonderwijs (zie Reflectie tweedaagse). Hiervoor word je ingedeeld in een intervisiegroep (zie Intervisie), waarmee je onder begeleiding knelpunten kunt bespreken en oplossingen of richting daartoe kunt vinden. De opleiding biedt je naast een laagdrempelig benaderbaar opleidingsteam ook internetfaciliteiten (bibliotheek), een onderwijsprogramma en social events.
Begeleiding en toetsing
Wat je bij ons kunt leren staat beschreven in ons lokaal opleidingsplan. Uitgangspunt is het leren volgens de CanMEDS-competenties. Centraal staat het geven en krijgen van feedback volgens de Pendletonmethode. Feedback op de CanMEDS-competenties krijg je van alle specialisten in het ziekenhuis. Die zijn allemaal in getraind met een Teach the Teacher cursus.
Competenties zijn eigenschappen die nodig zijn om professionele activiteiten zelfstandig uit te voeren. Naarmate de competenties zich ontwikkelen en je als arts-assistent bekwamer wordt, kun je geleidelijk meer complexe taken en verantwoordelijkheden met afnemende supervisie uitvoeren. Het proces van het vastleggen van de toenemende groei en zelfstandigheid en afnemende supervisie, noemen we EPA-gericht werken.
Om je te helpen om in deze complexe wereld je eigen richting te vinden, voeren de opleider en plaatsvervangend opleider frequent evaluatiegesprekken met AIOS en ANIOS. Het individueel opleidingsplan is een document waarin persoonlijke leerdoelen zijn vastgelegd.
Onderwijs
Door een open en laagdrempelige opstelling willen we een veilige leeromgeving creëren, waarbij je je vrij voelt om al je vragen te kunnen stellen. Daarbij zijn arts-assistenten onderling ook altijd bereid elkaar te helpen, net zoals wij er zijn om je op weg te helpen. Dit doen we onder andere met een uitgebreid onderwijsaanbod aangaande klinisch redeneren, de polikliniek- en consultenbespreking, de obductiebespreking en op het ochtendrapport.
Wetenschappelijk onderzoek
We dagen je graag uit bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek dat zich toespitst op vakinhoudelijke speerpunten.
Persoonlijke ontwikkeling
Wij vinden het belangrijk dat je de mens achter de dokter leert kennen. Je krijgt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in intervisie, voortgangsgesprekken en persoonlijke begeleiding. Alle AIOS en ANIOS nemen deel aan een ontwikkeltraject dat is vormgegeven door de Martini Academie. Dit traject bestaat uit een ontwikkelassessment gevolgd door een gesprek en het opstellen van een plan. Het doel van dit traject is om te faciliteren bij het maken van keuzes rondom opleiding en ontwikkeling.
Hoe zou het zijn om bij ons te komen te werken? Kom en ervaar het. Je bent hartelijk welkom in het Martini Ziekenhuis.
Meer weten over de opleiding? De heren dr. K. Hoogenberg (opleider) en dr. B. Kuenen (waarnemend opleider) lichten graag een en ander toe