Huisartsgeneeskunde

Een fijne en goede huisarts is voor mensen heel belangrijk. Jij kan zo iemand zijn! Houd je van afwisseling en diversiteit? En ben je een generalist die wil dokteren van wieg tot graf? Kies dan voor huisartsgeneeskunde.

Stap voor stap doorgroeien als huisarts

image

2

locaties (Groningen en Zwolle)

100

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

460

huisarts- en stageopleiders

De huisartsopleiding duurt 3 jaar en kan je volgen in Groningen of in Zwolle. Als huisarts zie je uiteenlopende patiënten met allerlei vragen en klachten. Je werk omvat zowel diagnostiek en therapie als preventie en begeleiding.

Als huisarts weet je dat geen dag, geen uur en geen kwartier hetzelfde zal zijn. Afwisseling en diversiteit horen bij het vak. Je hebt een diverse patiëntenpopulatie, alle leeftijden en mensen met zeer verschillende achtergronden. Je stelt diagnoses, doet aan preventie en begeleidt mensen soms gedurende een lange periode van hun leven. Je bent een echte generalist.

Huisartsen staan dichtbij hun patiënten en zien de sociale en maatschappelijke context. Je leert je patiënten kennen, hun familieleden en wat er zich afspeelt achter de voordeur. Managen en ondernemen doe je ook als je – alleen of samen met anderen – een praktijk runt. Samenwerken doe je altijd: met andere artsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners.

Hoe wil jij het liefste je werk doen? Zelfstandig gevestigd, in loondienst of als waarnemer? Fulltime of parttime? In de stad, op het platteland, of in het buitenland? Er is binnen het huisartsenvak van alles mogelijk.

Ook als je nog in opleiding bent, is het goed geregeld. Als aios huisartsgeneeskunde verdien je een prima salaris en kan je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Er is een stijgend tekort aan huisartsen, dus met die baan na je opleiding zit het wel goed.

Binnen het vak vind je verdieping door aanvullende kaderopleidingen:

  • Astma en COPD
  • Beleid en Beheer
  • Bewegingsapparaat
  • Diabetes
  • Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
  • Hart- en Vaatziekten
  • Huisarts en Spoedzorg
  • Geïntegreerde Eerstelijns Ouderengeneeskunde
  • Palliatieve Zorg
  • Supervisie en Coaching
  • Urogynaecologie
  • Wetenschappelijk onderzoek

De opleiding tot huisarts duurt 3 jaar en is te volgen in Groningen en Zwolle. De huisartsopleiding is zeer praktijkgericht. Wel zijn er wekelijkse terugkomdagen op het instituut met cursorisch onderwijs. Tijdens een terugkomdag wissel je ervaringen uit met andere aios en verdiep je je kennis en kunde.

 

Het eerste en derde jaar van de opleiding loop je stage in een huisartsenpraktijk. In het tweede jaar volg je externe stages op de spoedeisende hulp, in een verpleeghuis of in een GGZ-instelling.

Het is mogelijk om de hele opleiding in dezelfde regio te volgen. Dit noemen we regionaal opleiden en kan bijvoorbeeld in de regio’s Zuidoost-Drenthe en Leeuwarden e.o.. Ook is het mogelijk om in het eerste en derde jaar stage te lopen bij een praktijk op een Waddeneiland (Vlieland, Terschelling of Ameland).

Het hoofd van de Huisartsopleiding UMCG is mevrouw drs. Tineke Polman.

De huisartsopleiders en stageopleiders zijn verbonden aan de huisartsenpraktijken en zorginstellingen in de regio waarmee de opleiding samenwerkt.

Tijdens de opleiding heb je in totaal 40 terugkomdagen. Vier daarvan hebben een landelijke invulling. Je doet bijvoorbeeld mee aan de jaarlijkse STARtclass spoedzorg van de Huisartsopleiding Nederland en Schola Medica.

De opbouw van de terugkomdagen wisselt, afhankelijk van het opleidingsjaar. Wil je alvast meer weten, kijk dan in het Landelijke Opleidingsplan (LOP).

Je kan je al tijdens de opleiding verdiepen in een specifiek onderdeel van de huisartsgeneeskunde door een differentiatie te volgen. Deze differentiaties zijn gebaseerd op de kaderopleidingen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Na de huisartsopleiding kan je een NHG-Kaderopleiding volgen om je verder te bekwamen en kaderhuisarts te worden. Kijk voor de mogelijke specialisaties onder ‘Het vak’.

Wil je graag promoveren? Volg daarvoor ons aioto-traject. Een aioto is een Arts In Opleiding Tot Onderzoeker. Als aioto wissel je de huisartsopleiding af met promotieonderzoek. Het totale traject duurt zes jaar. De precieze invulling richt je in samen met je onderzoeksbegeleider en het hoofd van de Huisartsopleiding UMCG. Aan het eind van het traject ben je huisarts én gepromoveerd onderzoeker.

Benieuwd naar de praktijk? Meld je aan voor een meeloopdag.

image

Samenwerkende ziekenhuizen

UMCG

  • Ziekenhuis
  • Groningen
image

Opleider Mevrouw drs. Tineke Polman

De Huisartsopleiding UMCG biedt een stevig raamwerk waarbinnen je je kunt ontwikkelen tot een toekomstbestendige huisarts.

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

Noord- en Oost-Nederland, een fijne plek om te wonen, te werken en te leren

image
image

Huisartsopleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland

image

Ik heb het hier altijd fijn gehad en voel me hier thuis.

Jouw talent

Jouw talent, onze regio

In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Overweeg je te solliciteren voor de huisartsopleiding, maar weet je nog niet zeker wat je kunt verwachten? Neem gerust contact op om kennis te maken met de opleiding of maak kennis met de praktijk en meld je aan voor de meeloopdag.

02

Solliciteren

De opleiding tot huisarts start twee keer per jaar. De sollicitatierondes zijn gekoppeld aan die startmomenten. Er start een sollicitatieronde op 1 juni en een op 1 december. De sollicitatieprocedure verloopt via Huisartsopleiding Nederland.

03

Selectie en plaatsing

Het sollicitatieproces bestaat uit een selectie- en plaatsingsprocedure. Op basis van je sollicitatiebrief wordt besloten of je wordt uitgenodigd voor de LHK-toets en de STARR-interviews. Geschikt bevonden kandidaten gaan hierna de plaatsingsprocedure in.

04

Aan de slag

Als je de selectieprocedure succesvol hebt doorlopen ga je automatisch de plaatsingsprocedure in en loot je mee om een opleidingsplek. Ben je geplaatst bij Huisartsopleiding UMCG dan ontvang je een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

Deel deze opleiding