Dermatologie

De opleiding in het specialisme dermatologie en venerologie richt zich op de studie en zorgverlening van de huid, het vaatstelsel, de aangrenzende slijmvliezen en de seksueel overdraagbare aandoeningen. De opleiding tot dermatoloog duurt 5 jaar en vindt in Noord-Nederland plaats in het UMCG. Je loopt een half jaar stage in het Medisch Centrum Leeuwarden, Isala in Zwolle en/of het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Doorgroeien in de Dermatologie

image

1

ziekenhuis verzorgt de A-opleiding

3

ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding

2

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

De opleiding tot dermatoloog duurt 5 jaar en vindt in Noord-Nederland plaats in het UMCG. Je loopt een half jaar stage in het Medisch Centrum Leeuwarden, Isala in Zwolle en/of het Martini Ziekenhuis in Groningen.

De dermatoloog houdt zich eigenlijk slechts bezig met één orgaan. Maar wel met het grootste orgaan van het menselijk lichaam, namelijk de huid. En ook de aanhangselen, slijmvliezen en het vaatstelsel, zowel bij gezondheid als ziekte. Het vakgebied bevat een grote diversiteit aan aandoeningen, waarbij de specialist in kort tijdsbestek niet alleen een diagnose moet stellen, maar ook verdere sturing qua behandeling en advies moet geven. De charme van het vak ligt in het goed kijken naar de huid om zo vast te stellen wat er aan de hand is. Deze analyse dient dan als leidraad bij de verdere diagnostiek. Dermatologen verrichten veel cutane en chirurgische ingrepen, en vaatbehandelingen. Ook de diagnostiek en behandeling van geslachtziekten behoort tot het vakgebied, vandaar de officiële naam dermatoloog-venereoloog.

De opleiding duurt in totaal 5 jaar. Gedurende de opleiding loopt de assistent een half jaar stage in het Medisch Centrum Leeuwarden en/of de Isala Klinieken of Ziekenhuis de Weezenlanden te Zwolle en/of het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Toetsing vindt plaats door middel van KPB’s (Korte Praktische Beoordelingen), OSATS (Objective structured assessment of technical skills), module-evaluaties, zelfreflecties en entreetoetsen.

De opleider Dermatologie in het UMCG is mevrouw dr. J.M. (Marja) Oldhoff.

Het disciplinegebonden cursorisch onderwijs is centraal georganiseerd. In het eerste jaar hebben de aios 2 basiscursussen van een dag. In de eerste 3 jaar van de opleiding hebben de assistenten 3 keer 2 dagen per jaar cursorisch onderwijs. In de laatste 2 jaar hebben ze 2 dagen per jaar cursorisch onderwijs. Het cursorisch onderwijs wordt georganiseerd door de COCOM onder voorzitterschap van mevrouw dr. B. Horvàth (opleider in het UMCG), in samenwerking met de PAOG’s van Leiden (Boerhaave), Nijmegen (Heyendaal) en Groningen (Wenckebach Instituut).

Je kunt een keuzestage Mohs’chirurgie of wetenschappelijk onderzoek in je opleidingsplan opnemen.

In je opleidingsplan zijn dagdelen ingepland voor een wetenschappelijk onderzoeksproject. Je kunt ook (bijvoorbeeld in geval van promotie) maximaal zes maanden vrij plannen voor wetenschappelijk onderzoek.

image

Samenwerkende ziekenhuizen

UMCG

  • Ziekenhuis
  • Groningen
image

Opleider Dr. J.M. (Marja) Oldhoff

Bij de afdeling dermatologie in het UMCG werken 9 specialisten en 22 aios. Speerpunten van de afdeling zijn blaarziekten, arbeidsdermatologie, Mohs-chirurgie en toxicodermie.

Isala

  • Ziekenhuis
  • Zwolle
image

Opleider Dr. D.N.H. Enomoto

Binnen het specialisme Dermatologie van Isala zijn 9 dermatologen werkzaam.

Medisch Centrum Leeuwarden

  • Ziekenhuis
  • Leeuwarden
image

Opleider Dr. R. Vodegel

Flebologie, chirurgische vaardigheden en prakltijkmanagement. Dát leer je bij de maatschap Dermatologie, een groep enthousiaste opleiders waar geldt: ‘De aios is in de lead’.

Wonen, werken en leren in Noord-Nederland

Noord-Nederland. Rust, ruimte en reuring.

image
image

Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland

image

Opleiders weten elkaar te vinden. Ideaal omdat je nu eenmaal je opleiding in meer ziekenhuizen doet.

aios .

Jouw talent

Jouw talent, onze regio

In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.

02

Solliciteren

De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.

03

Selectie

Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.

04

Aan de slag!

In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.

Deel deze opleiding