Doorgroeien in de Dermatologie

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
3
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
2
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
De dermatoloog houdt zich eigenlijk slechts bezig met één orgaan. Maar wel met het grootste orgaan van het menselijk lichaam, namelijk de huid. En ook de aanhangselen, slijmvliezen en het vaatstelsel, zowel bij gezondheid als ziekte. Het vakgebied bevat een grote diversiteit aan aandoeningen, waarbij de specialist in kort tijdsbestek niet alleen een diagnose moet stellen, maar ook verdere sturing qua behandeling en advies moet geven. De charme van het vak ligt in het goed kijken naar de huid om zo vast te stellen wat er aan de hand is. Deze analyse dient dan als leidraad bij de verdere diagnostiek. Dermatologen verrichten veel cutane en chirurgische ingrepen, en vaatbehandelingen. Ook de diagnostiek en behandeling van geslachtziekten behoort tot het vakgebied, vandaar de officiële naam dermatoloog-venereoloog.
De opleiding duurt in totaal 5 jaar. Gedurende de opleiding loopt de assistent een half jaar stage in het Medisch Centrum Leeuwarden en/of de Isala Klinieken of Ziekenhuis de Weezenlanden te Zwolle en/of het Martini Ziekenhuis in Groningen.
Toetsing vindt plaats door middel van KPB’s (Korte Praktische Beoordelingen), OSATS (Objective structured assessment of technical skills), module-evaluaties, zelfreflecties en entreetoetsen.
De opleider Dermatologie in het UMCG is mevrouw dr. J.M. (Marja) Oldhoff.
Het disciplinegebonden cursorisch onderwijs is centraal georganiseerd. In het eerste jaar hebben de aios 2 basiscursussen van een dag. In de eerste 3 jaar van de opleiding hebben de assistenten 3 keer 2 dagen per jaar cursorisch onderwijs. In de laatste 2 jaar hebben ze 2 dagen per jaar cursorisch onderwijs. Het cursorisch onderwijs wordt georganiseerd door de COCOM onder voorzitterschap van mevrouw dr. B. Horvàth (opleider in het UMCG), in samenwerking met de PAOG’s van Leiden (Boerhaave), Nijmegen (Heyendaal) en Groningen (Wenckebach Instituut).
Je kunt een keuzestage Mohs’chirurgie of wetenschappelijk onderzoek in je opleidingsplan opnemen.
In je opleidingsplan zijn dagdelen ingepland voor een wetenschappelijk onderzoeksproject. Je kunt ook (bijvoorbeeld in geval van promotie) maximaal zes maanden vrij plannen voor wetenschappelijk onderzoek.