De specialismen Cardio-thoracale chirurgie en Cardiologie werken samen in het Thorax Centrum Twente (TCT), een centrum waar enthousiaste mensen topklinische zorg op hoog niveau. Binnen het specialisme Cardiologie zijn de interventiecardiologie, elektrofysiologie en non-invasieve beeldvorming de voornaamste aandachtsgebieden. Je krijgt als aios een unieke kans om je in het TCT verder te ontwikkelen en te specialiseren.
De afdelingen Cardiologie en Cardio-thoracale chirurgie hebben beide een volledige opleidingsbevoegdheid (A-opleiding). De Coöperatie Thorax Centrum Twente telt 14 cardiologen en 5 cardio-thoracaal chirurgen. Er bestaat een samenwerkingsverband met de Universiteit Twente waar tevens gebruik kan worden gemaakt van het Skillslab.
De cardio-thoracale chirurgie verricht jaarlijks ongeveer 1000 hartoperaties. Binnen dit vakgebied is er, net als bij andere snijdende vakken, een trend naar minimaal invasieve chirurgie. Zowel bij de mitraalklep-chirurgie (minimaal invasieve ingreep via anterolaterale benadering) als aortaklepchirurgie (percutane TAVI’s) wordt een sterke toename gezien. De TAVI’s worden in nauwe samenwerking met de interventiecardiologen uitgevoerd wat leidt tot goede uitkomsten voor onze patiënten.
De ritme-chirurgie (PVI’s en MAZE-operaties) maakt een sterke groei door. Deze behandelingen worden zowel minimaal invasief als via open chirurgie uitgevoerd, vaak in combinatie met open hartchirurgie. Hierin bestaat een nauwe samenwerking met de cardiologen-electrofysiologen.
Ook de longchirurgie laat een sterke verschuiving zien naar de minimaal invasieve interventie (VATS chirurgie). In meer dan 50% van de longresecties is er sprake van minimaal invasieve chirurgie. Door samenwerking met de longchirurgen worden deze ingrepen op hoog niveau uitgevoerd.
Een specifiek aandachtsgebied zijn de borstwandcorrecties (kippen- en trechterborsten), waarvoor patiënten uit heel Nederland naar Enschede komen.
Het TCT is in 2004 opgericht. Sindsdien heeft de interventiecardiologie zich ontwikkeld tot een volwassen deelgroep die zowel qua productie als kwaliteit tot de top van Nederland behoort.
In de afgelopen jaren zijn we langzaam gegroeid naar een stabiel aantal PCI-procedures van ca. 2200 per jaar. Het gehele diagnostische en therapeutische arsenaal omvat: CAG, FFR, IVUS, OCT, PCI (met DES), CTO, Impella, TAVI en MitraClip. De TAVI’s worden in nauwe samenwerking met de thoraxchirurgen uitgevoerd. In 2018 konden 150 patiënten worden geholpen met een TAVI behandeling. Elke week vinden multidisciplinaire klepbesprekingen en de TAVI-behandelingen plaats. De behandeling van patiënten met meer complex coronarialijden zoals meertakslijden, hoog-risico-PCI’s en chronische totale occlusies (CTO) behoort tot onze speerpunten. Voor de spoedzorg bij het acuut hartinfarct hebben we een 24/7 PCI-service voor de hele regio en ook, in beperkte mate, voor de grensoverschrijdende acute zorg.
De electrofysiologie binnen het TCT heeft een flinke groei doorgemaakt. Er worden inmiddels bijna 700 ablaties per jaar uitgevoerd en meer dan 600 pacemakers en ICD’s geïmplanteerd. De cardiale beeldvorming voert ongeveer 600 MRI’s uit per jaar binnen alle mogelijke deelgebieden van de cardiologie. Tevens worden ongeveer 700 CT-scans per jaar gemaakt.

Onderzoek en opleiding
Sinds de start van het Thorax Centrum Twente heeft het onderzoek in het TCT een vlucht genomen. Voorheen bestond dat uit een beperkte mate van contract-research. Er werd een aantal grote studies opgezet waarbij de nieuwste generatie stents werden bestudeerd en vergeleken, de TWENTE studies. Dit is zeer succesvol gebleken. Er zijn inmiddels meer dan 100 artikelen verschenen in toonaangevende tijdschriften. Ook zijn er een aantal late-breaking clinical trials geweest op grote internationale congressen en hebben 9 onderzoekers hun promotie afgerond over een onderwerp in de interventiecardiologie.
Toetsing en beoordeling
We toetsen op kennis, vaardigheden en gedrag. Daarvoor gebruiken we verschillende formatieve toetsinstrumenten. Korte praktijkbeoordelingen, objective structured clinical evaluation, objective structured analysis of technical skills en critical appraised topics. Je resultaten worden verzameld in een portfolio VREST. De groei van de competenties wordt bewaakt in de voortgangsgesprekken tussen opleider en AIOS: waar sta ik en waar wil ik naar toe? Op basis hiervan vindt jaarlijks een summatieve geschiktheidsbeoordeling plaats waarbij wordt besloten of de aios geschikt is om de opleiding voort te zetten en uiteindelijk met goed gevolg af te ronden.
In de lokale opleidingsplannen lees je hoe de toetsing en beoordeling exact plaatsvindt. Hierbij wordt in principe uitgegaan van de minimale eisen, die worden gesteld in het landelijk opleidingsplan.
Meer weten?
Opleiderprof. dr. J.G. (Jan) Grandjean en plaatsvervangend opleider Dr. R.G.H. (Ron) Speekenbrink vertellen graag meer. Je kunt hen bereiken via het opleidingssecretariaat, 06 31 75 14 51 (intern grip 1491), e.polman@mst.nl
En lees wat aios Shoko Cheheili Sobbi over haar opleiding vertelt:
Veel aandacht en persoonlijke begeleiding
Binnen het TCT word ik opgeleid tot Cardio-thoracaal chirurg door een hecht team van zeer bekwame cardio-thoracaal chirurgen, cardiologen, longartsen, intensivisten en cardio-anesthesisten. Mijn opleiders zijn vriendelijk, enthousiast, toegankelijk en, erg belangrijk vind ik, laagdrempelig benaderbaar.
Er is veel ruimte voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Er zijn binnen de Cardio-thoracale chirurgie in MST op dit moment geen anios. We zijn met maximaal 3 aios. Hierdoor krijg je veel aandacht en persoonlijke begeleiding. In korte tijd kent bijna iedereen je bij naam, je voelt je dus absoluut geen “nummer”. Mijn opleiders zijn consequent wanneer nodig, staan open voor feedback en er heerst een ontspannen sfeer tussen ons. Dat zorgt ervoor dat ik mij veilig voel bij het uitvoeren van mijn taken als arts-in-opleiding. Alle opleidingsthema’s zijn duidelijk ingericht en gestructureerd. Mijn werkzaamheden binnen de verpleegafdeling, operatiekamer, polikliniek en de externe stages zijn duidelijk en helder voor mij en voor mijn opleiders.
Alle opleidingsthema’s zijn duidelijk ingericht en gestructureerd.
Naast het serieuze werk is er gelukkig ook ruimte voor gezelligheid. Denk aan één keer per maand borrelen met de A(N)IOS Cardiologie, Thoraxchirurgie en de opleiders en andere activiteiten zoals teamuitjes. Kortom, ik ben een zeer tevreden aios en wens mijn aspirant collega-assistenten een zelfde fijne opleidingsgroep. Heb je vragen of wil je een dagje meelopen dan ben je van harte welkom. Je kunt ons bereiken via het opleidingssecretariaat, 06 31 75 14 51 (intern grip 1491), e.polman@mst.nl
Shoko Cheheili Sobbi