Stap voor stap doorgroeien als bedrijfsarts

1
ziekenhuis verzorgt de A-opleiding
0
ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding
2
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
Als bedrijfsarts ben je een adviseur op basis van arbeidsgezondheidskundige expertise. Je bent in staat beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen te beoordelen, en medewerkers daarin te begeleiden en te adviseren. En je doet aan preventie om het arbeidsvermogen van medewerkers op peil te houden of te bevorderen.
Je draagt de verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding en de arbozorg bij kleine en grote organisaties. Je adviseert over de aanpak van het ziekteverzuim en de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tevens begeleid je de re-integratie van zieke werknemers en houd je bedrijfsgeneeskundig spreekuur.
De nadruk ligt echter op preventie van ziekteverzuim door middel van organisatieadvies op het gebied van werken aan gezondheid. Hierbij moet je denken aan preventiemaatregelen als beschermende kleding en gehoorbescherming, maar ook de begeleiding van zwangere vrouwen.
De opleiding duurt 4 jaar en is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico’s in arbeid.een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs.
Je werkt in de praktijk én volgt een intensief cursorisch onderwijsprogramma, verzorgd door de NSPOH in Utrecht of de SGBO in Nijmegen. De opleiding wordt betaald door de werkgever.
Praktijkopleiding
De ‘arts in opleiding tot specialist arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’ (aios bedrijfsgeneeskunde) werkt onder begeleiding van een ervaren collega: de praktijkopleider. Je krijgt toegesneden praktijkopdrachten om je persoonlijke competenties uit te breiden. In de loop van de opleiding word ingezet op een steeds uitgebreider werkterrein.
Instituutsonderwijs
Parallel aan de praktijkopleiding vindt het instituutsonderwijs plaats. Kennis en vaardigheden worden aangeboden in een afwisselend programma van interactieve colleges, vaardigheidstrainingen, moduleopdrachten en thematische werkgroepen. Het cursorisch gedeelte is te volgen in Utrecht (NSPOH) en in Nijmegen (SGBO).