Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde

Een bijzondere en boeiende opleiding voor wie een expertrol wil vervullen op het gebied van medische zorg voor migranten en achterstandsgroepen. Of voor wie medische hulp wil verlenen, als ondersteuning in gezondheidszorg, gezondheidssystemen, onderwijs en organisatie.

Stap voor stap doorgroeien als Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde

image

2

ziekenhuizen verzorgen de A-opleiding

0

ziekenhuizen verzorgen de B-opleiding

2

opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)

De internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde is erkend als deelgebied van de geneeskunde. De opleiding tot AIGT moet dus voldoen aan alle eisen zoals die gelden voor medisch specialistische vervolgopleidingen in Nederland.

De opleiding tot AIGT bestaat uit vier onderdelen, die je in een vaste volgorde doorloopt, afhankelijk van de gekozen stroom. Je kunt kiezen tussen de Klassieke stroom of de Moeder-Kind stroom. Binnen de OOR Noord- en Oost-Nederland wordt de Klassieke stroom verzorgd in ZGT en de Moeder-Kind stroom in het MCL. Het Oopleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde is is verantwoordelijk voor de organisatie van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT).

De opleiding AIGT is een bijzondere en boeiende opleiding voor wie een expertrol wil vervullen op het gebied van medische zorg voor migranten en achterstandsgroepen. Of voor wie medische hulp wil verlenen, als ondersteuning in gezondheidszorg, gezondheidssystemen, onderwijs en organisatie. En niet in de laatste plaats: het is een prachtige basis voor een verdere specialisatie. Bijvoorbeeld in de eerstelijnsgeneeskunde of public health. Verplciht onderdeel in de opleiding is – allicht – een lange stage in het buitenland in een internationale “laaginkomensomgeving”.

De internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde is erkend als deelgebied van de geneeskunde. De opleiding tot AIGT moet dus voldoen aan alle eisen zoals die gelden voor medisch specialistische vervolgopleidingen in Nederland.

 

De opleiding tot AIGT bestaat uit vier onderdelen, die je in een vaste volgorde doorloopt, afhankelijk van de gekozen stroom. Je kunt kiezen tussen de Klassieke stroom of de Moeder-Kind stroom. Binnen de OOR Noord- en Oost-Nederland wordt de Klassieke stroom verzorgd in ZGT en de Moeder-Kind stroom in het MCL.

De Klassieke stroom bevat de onderdelen Chirurgie en Verloskunde & Gynaecologie. De Moeder-Kind stroom bevat Kindergeneeskunde en Verloskunde & Gynaecologie. Deze onderdelencomponenten duren elk 9 maanden. Daarna neem je deel aan de Netherlands Course in Global Health and Tropical Medicine (NTC). Deze cursus duurt drie maanden en wordt georganiseerd door het KIT Royal Tropical Institute (voorheen het Koninklijk Instituut voor de Tropen) in Amsterdam.
Tot slot volgt het onderdeel Buitenland, waarin je je competenties, opgedane kennis en vaardigheden gedurende zes maanden verder ontwikkelt en toepast in een internationale laaginkomensomgeving.

De totale opleidingsduur is 2 jaar en 3 maanden.

Om het verloop van de opleiding en de ontwikkeling van de aios in beeld te brengen, houd je zelf een individueel opleidingsschema (IOS) bij en schrijf jej per onderdeel  een individueel opleidingsplan (IOP). Daarin staat welke onderdelen in welke opleidingsinrichting en onder wiens supervisie je gaat doorlopen. Het IOP is dus een belangrijk instrument om je opleiding vorm te geven. Je schrijft het voor of kort na aanvang van ieder nieuw onderdeel. Het IOP moet vallen binnen de kaders van het opleidingsplan IGT en het lokale leerwerkplan van de opleidingsinrichting waar je aan de slag gaat. Je verwoordt in het IOP je IGT-specifieke leerdoelen en het leerpad dat je wilt volgen. Het IOP wordt besproken met de opleider en voorgelegd aan het hoofd van de opleiding.

Tijdens de opleiding tot AIGT zijn er verschillende momenten waarop getoetst wordt of je genoeg vordering maakt volgens het opleidingsplan IGT. Beoordeling vindt plaats door middel van zowel formatieve als summatieve toetsing.

De formatieve toetsing heeft als doel te beoordelen of het leerproces van de aios goed verloopt. In de opleiding tot AIGT gebruiken we daartoe verschillende beoordelingsformulieren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van verscheidene beoordelingsformulieren en houdt daarmee controle over het leerproces.

De summatieve toetsing heeft als doel de aios tussentijds en aan het einde van je leerperiode te beoordelen. Op vooraf vastgestelde momenten voer je met de opleider beoordelingsgesprekken.

Om alle competenties van de AIGT als vastgelegd in het opleidingsplan te kunnen ontwikkelen moet je gedurende de klinische onderdelen van de opleiding meerdere cursusdagen volgen.

Het opleidingsinstituut organiseert in samenwerking met verschillende partners ieder jaar verscheidene cursusdagen. Van de aios wordt verwacht dat zij tijdens het doorlopen van hun eerste twee (klinische) onderdelen 11 vastgestelde verplichte cursusdagen volgen, met een totale belasting van 11 keer 8 uur. De verplichte cursusdagen worden jaarlijks georganiseerd.
De niet-verplichte cursusdagen zijn extra curriculair voor de aios, maar daarmee niet minder interessant.


 
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fringilla nisl a eros semper ullamcorper. Sed posuere augue mi, id egestas ex blandit sed. Mauris odio nibh, ornare at feugiat id, suscipit sit amet risus. Curabitur vitae felis eleifend velit malesuada scelerisque. Nullam id ligula odio. Praesent in diam egestas, efficitur ex nec, pulvinar arcu. Mauris quis tempus dolor. Suspendisse lacinia blandit justo vel commodo.

Etiam sit amet augue porttitor, varius turpis ac, gravida ipsum. Donec consequat nibh ac ligula rhoncus volutpat. Curabitur a convallis nisl, non pretium risus. Aliquam ac consectetur massa. Nulla eleifend eros nec leo blandit sagittis vitae sed arcu. Nullam vulputate velit nibh, in dignissim nibh rhoncus sed. Phasellus convallis ante ut diam tempus, at vestibulum sem sagittis. Donec mollis magna mauris, eu consectetur sapien venenatis eu. Duis vel mollis mi, ac ullamcorper risus. Morbi viverra sagittis nisi et fringilla. Sed faucibus blandit dignissim. Cras porttitor metus pellentesque ultrices iaculis.

image

Samenwerkende ziekenhuizen

Medisch Centrum Leeuwarden

  • Ziekenhuis
  • Leeuwarden
image

Opleider Dr. Ronald Boontje

Je draait als aios IGT mee met de andere aios op deze afdelingen. Speciale aandacht is er voor aandoeningen en omstandigheden die in zogenaamde ‘low income countries’ kunnen voorkomen. Je leert bijvoorbeeld om een grondig lichamelijk onderzoek te doen zonder terug te kunnen vallen op geavanceerde onderzoeksmiddelen.

ZGT

  • Ziekenhuis
  • Almelo en Hengelo
image

Opleider Dr. M.F. Lutke Holzik

Een uitstekende opleiding waarbij we binnen ZGT zowel de stage chirurgie en gynaecologie kunnen aanbieden.

Wonen, werken en leren in Noord- en Oost-Nederland

Je vindt in de regio Noord- en Oost-Nederland rust, ruimte en reuring. Kom eens kijken en ontdek de mogelijkheden en de voordelen.

image
image

Over de opleiding in de OOR Noord- en Oost-Nederland

image

Artsen zijn ook de leraren van hun patiënten. Daarom investeren we structureel in onderzoek en innovatie van de opleiding.

Paul Brand

Jouw talent

Jouw talent, onze regio

In de OOR Noord- en Oost-Nederland werken we samen aan steeds betere opleidingen. Aandacht voor vernieuwing. Aandacht voor aios. En ook: aandacht voor anios. De OOR Noord- en Oost-Nederland is daarom een regio waar je als aios én anios je talenten maximaal kunt ontplooien.

image

Sollicitatieprocedure

01

Oriënteren en kennismaken

Weet je nog niet wat je wilt na je master? Bij de opleidingen in de OOR N&O ben je in principe altijd hartelijk welkom om eens kennis te maken met de opleiding en de afdeling waar je misschien aan de slag wilt.

02

Solliciteren

De sollicitatieprocedure verschilt per opleiding. Sommige opleidingen werken met een landelijke sollicitatieronde, andere met een lokale of regionale. Je vindt die informatie bij de opleiding van je keuze.

03

Selectie

Ook de selectieprocedure verschilt per opleiding. Maar overal geldt: ervaring telt. Als je door een anios-plaats je hebt laten zien, is dat beslist een pre.

04

Aan de slag!

In de OOR N&O besteden we veel aandacht aan een goede introductie en heldere afspraken over wat aios en opleider van elkaar mogen verwachten. Zo zorgen we voor een goede start van je loopbaan.

Deel deze opleiding