Doorgroeien in de anesthesiologie

1
universitair ziekenhuis
5
regionale ziekenhuizen
12
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
De opleiding tot anesthesioloog duurt 5 jaar. Je volgt de opleiding grotendeels in het UMCG. Vanaf de tiende maand ga je voor 12 maanden naar één van de regionale ziekenhuizen uit het opleidingscluster: de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Deventer Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, De Tjongerschans in Heerenveen of de Isala klinieken in Zwolle. Ook kun je enkele specifieke onderdelen van de opleiding volgen in het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten of het Medisch Centrum Leeuwarden.
De opleiding bestaat uit een gemeenschappelijk deel een differentiatie-deel.
Het gemeenschappelijk deel is opgebouwd uit zeven thema’s die samen de basis van het vakgebied vormen:
- algemene perioperatieve geneeskunde
- perioperatieve geneeskunde in aandachtsgebieden
- intensive care
- urgentiegeneeskunde
- pijn- & palliatieve geneeskunde
- onderwijs en wetenschap
- de anesthesioloog in het ziekenhuis.
Voor het differentiatie-deel kies je uit drie uitstroomprofielen:
- anesthesioloog-perioperatief specialist,
- anesthesioloog-intensivist
- anesthesioloog-pijnspecialist.
Gedurende de eerste drie opleidingsjaren komen de opleidingsonderdelen van het gemeenschappelijk deel: de anesthesiologische perioperatieve basiszorg met stages in de algemene perioperatieve zorg (academisch en regionaal), thoraxanesthesie, intensive care, pijn- en palliatieve geneeskunde.
In de laatste twee opleidingsjaren bestaat het programma voor een deel uit de speciële perioperatieve zorg en voor een deel uit de stages van één van de drie uitstroomprofielen.
Meer informatie vind je in het Regionaal Opleidingsplan Anesthesiologie OOR Noord- en Oost-Nederland
Naast de benodigde kennis ontwikkel je tijdens de opleiding competenties en vaardigheden, beschreven als Entrustable Professional Activities (EPA’s), zodat je uiteindelijk bekwaam bent als anesthesioloog.
Supervisie en beoordeling vinden voor een belangrijk deel plaats in de dagelijkse praktijk, waarbij leren op de werkplek de kern is van het opleidingsproces.
Je voortgang in de opleiding leg je vast in je portfolio. Hierbij maak je gebruik van diverse instrumenten zoals: KPE, DOPS, 360 graden feedback, sterkte-zwakte-analyse, voortgangsgesprekken, IOP en landelijke trainingen en toetsen.
We vinden niet alleen je beroepsvorming belangrijk, maar ook je persoonlijke ontwikkeling. In de voortgangsgesprekken wordt dan ook specifiek aandacht besteed aan je welzijn en weerbaarheid.
De opleider in het UMCG is mevrouw drs. Martine H. Yntema-Kalff. Prof. dr. J.K. Götz Wietasch is plaatsvervangend opleider.
Opleiders van de regionale ziekenhuizen zijn:
- Drs. Jan-Hein M.G. Cobben, opleider Anesthesiologie, Deventer Ziekenhuis
- Dr. Cees G. Olthof, opleider Anesthesiologie, Isala klinieken Zwolle
- Dr. Jolande Bolk, opleider Anesthesiologie, Medisch Spectrum Twente Enschede
- Dr. Jan Petersen, opleider Anesthesiologie, Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen
- Drs. Ellen M.J.M. Backus, opleider Anesthesiologie, Ziekenhuisgroep Twente Almelo
Onderwijs is afgestemd op en geïntegreerd in het werkplekleren. Het cursorisch anesthesiologisch onderwijs wordt in het UMCG, regionaal en landelijk aangeboden. Daarnaast is er een discipline overstijgend cursusaanbod. In het begin van de opleiding volg je vooral gestructureerd onderwijs in groepsverband, zoals een luchtwegtraining en communicatiecursus. In de latere opleidingsfase volg je in toenemende mate een geïndividualiseerd onderwijsprogramma.
Gedurende de hele opleiding wordt aandacht besteed aan wetenschappelijke vorming waarbij je gestimuleerd wordt om te participeren in wetenschappelijk onderzoek.
Wil je meer weten over de opleiding anesthesiologie? Of een dag(deel) komen kennismaken? Neem dan contact op met het opleidingssecretariaat, telefoon 050 – 361 10 59.
Belangstelling voor de opleiding? Er is een doorlopende vacature voor anesthesioloog in opleiding.