Doorgroeien in de anesthesiologie

1
academisch ziekenhuis
5
regionale ziekenhuizen
12
opleidingsplaatsen per jaar (gemiddeld)
Het programma bestaat uit een gemeenschappelijk deel een differentiatie-deel.
Het gemeenschappelijk deel bestaat uit 7 thema’s die tezamen het vakgebied omvatten: algemene perioperatieve geneeskunde, perioperatieve geneeskunde in aandachtsgebieden, intensive care, urgentiegeneeskunde, pijn- & palliatieve geneeskunde, onderwijs en wetenschap en de anesthesioloog in het ziekenhuis. Voor het differentiatie-deel kies je uit 3 uitstroomprofielen, te weten anesthesioloog-perioperatief specialist, anesthesioloog-intensivist of anesthesioloog pijnspecialist.
Gedurende je eerste 3 opleidingsjaren bestaat de opleiding geheel uit onderdelen van het gemeenschappelijk deel: de anesthesiologische peri-operatieve basiszorg met stages thoraxanesthesie, intensive care, pijn- en palliatieve geneeskunde en speciële perioperatieve zorg.
In de laatste 2 opleidingsjaren bestaat het programma deels uit opleidingsonderdelen van het gemeenschappelijk deel en deels uit onderdelen van de differentiatie. Meer informatie vind je in het Landelijk opleidingsplan anesthesiologie.
Gedurende je opleiding maak je je de benodigde kennis, vaardigheden en attitudes eigen om uiteindelijk competent/bekwaam te zijn voor de taken van geneeskundige en anesthesioloog. Leren op de werkplek is daarbij de kern van het opleidingsproces. Supervisie en beoordeling door de opleiders en de opleidingsgroep vindt voor een belangrijk deel plaats in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld door korte praktijkevaluaties (KPE’s) en Direct Observation of Procedural Skills (DOPS).
Toetsing in de vorm bekwaamheidsbeoordelingen vindt plaats tijdens de formele beoordelingsgesprekken met de opleider en bij het afsluitende landelijke mondelinge examen. Kader voor de bekwaamheidsbeoordelingen zijn de Entrustable Professional Activities (EPA’s).
De opleider in het UMCG is prof. dr. J.K.G. Wietasch. Mevrouw drs. M.H. Yntema-Kalff is plaatsvervangend opleider.
Het onderwijs in de ziekenhuizen wordt in de vorm van verschillende onderwijsmodules, cursussen en trainingen aangeboden, zoals een luchtweg- en een epiduraaltraining, echo- en communicatiecursussen. Daarnaast organiseert de beroepsvereniging NVA landelijke cursussen en diverse congressen.
Gedurende de gehele opleiding wordt aandacht besteed aan wetenschappelijk vorming van anesthesiologen in opleiding. Je wordt gestimuleerd deel te nemen aan één van de academische onderzoekslijnen.
Wil je meer weten over de opleiding anesthesiologie? Of wil je een keer een dag komen kennismaken? Neem dan contact op met het opleidingssecretariaat, telefoon 050 – 361 10 59. Vacatures voor anesthesioloog in opleiding vind je op de website van het UMCG. Zijn er geen vacatures, maar heb je wel interesse? Neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.