Nieuws
image

Wat zijn de kansen op een vaste baan voor jonge klaren? Die vraag is momenteel lastig te beantwoorden. Reden voor de OOR NO om onderzoek te laten doen.

‘Jonge klaren komen moeilijk aan de bak’ schrijft Medisch Contact op 3 juni. Datzelfde Medisch Contact schrijft op dezelfde dag: ‘Werk genoeg maar de markt beweegt nog niet’.
Er zijn maar weinig harde cijfers beschikbaar en deze zijn ook nog moeilijk te interpreteren. Cijfers van het UWV laten ook grote regionale verschillen zien. In de Randstad lijkt het probleem veel groter.

Het Bestuurlijk Overleg van de OOR NO maakt zich echter wel zorgen. Reden om grondig uit te laten zoeken hoe het in onze regio zit met de arbeidsmarkt voor jonge klaren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de opleidingscoördinatoren binnen de opleidingsziekenhuizen o.l.v. OOR-coördinator Aat van den Berg.

Gezamenlijke oplossing?

Karel-Jan Lensen (38) is een van de jonge klaren in de regio Noord- en Oost-Nederland die moeilijk aan een vaste baan komen. Hij is internist-infectioloog. ‘In oktober 2020 heb ik mijn opleiding afgerond in Groningen. Maanden ervoor begon ik te bellen, te mailen naar ziekenhuizen in de regio. Komt er een plekje vrij? Keer op keer hoor ik hetzelfde: we hebben geen financiële middelen. Ik zou kunnen werken als algemeen internist, maar je merkt dat ziekenhuizen vaak toch op zoek zijn naar een profiel specialist. Ik neem niemand iets kwalijk, maar er moet toch een gezamenlijke oplossing mogelijk zijn? Misschien iets dergelijks als ooit bij urologie is geïntroduceerd: een dakpanconstructie waarbij de oudere uroloog iets minder werkt, en onder zijn paraplu of vleugels een jonge klare aan de slag kan.’

Werkconferentie

De werkgroep die het onderzoek onder jonge klaren in de regio NO uitvoert, presenteert de eerste resultaten naar verwachting tijdens de werkconferentie van de OOR NO op 4 november 2021.

(Bron interview Karel-Jan Lensen: Medisch Contact 3 juni 2021. Het hele artikel leest u op de site van het Medisch Contact. Foto: Kees van der Veen, Haren)

 

Deel deze opleiding

Over ons

Ga naar 'Over ons'

Voor de OOR