‘Aios in the Lead’ matcht aios die mee willen draaien in commissies, besturen of werkgroepen binnen het UMCG. Aios Obstetrie & Gynaecologie Ingeborg van Dijk-Smidts (33, links op de foto) was een van de initiatiefnemers. Aios Oogheelkunde Elske Bak (28) is later ook toegetreden tot de commissie. Inmiddels is ‘Aios in the lead’ klaar voor meer bekendheid.
Wat is ‘Aios in the lead’?
‘Aios in the lead’ is een soort matchmaker. We willen dat commissies, besturen of werkgroepen zich bij ons melden als ze versterking zoeken van een aios. En we willen natuurlijk ook dat de aios zich bij ons melden als zij interesse hebben om te participeren in zo’n commissie, bestuur of werkgroep.
Hoe kwam dat zo?
Het idee ontstond vorig jaar. Het is een uitvloeisel van het Resident Leadership Program waar Ingeborg aan deelnam. Dat programma was een initiatief van Maarten van der Laan, Götz Wietasch en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en beoogde leiderschapsontwikkeling voor aios. Persoonlijk leiderschap, maar ook leiderschap in de meer zakelijke betekenis. Als je klaar bent met de opleiding komt er veel op je af: dan wil je er stáán. Om bestuurlijke ervaring op te doen namen we contact op met de commissies, besturen en werkgroepen binnen het UMCG. Wij constateerden dat veel van die gremia heel graag een aios wilden laten toetreden (88%), maar dat dit maar in een klein gedeelte van de gevallen daadwerkelijk zo was (8%).
Waarom is die leiderschapsontwikkeling zo belangrijk?
Onderzoek laat zien dat meer betrokkenheid binnen de organisatie van zorg leidt tot meer autonomie. Aios zijn in allerlei opzichten erg afhankelijk, juist in dingen die heel basic zijn. Waar je komt te werken bijvoorbeeld en wanneer je werkt. Die dingen worden voor je beslist. Daarnaast ben je als aios natuurlijk afhankelijk door je positie als assistent in opleiding. Door meer in the lead te zijn, vergroot je je autonomie en daarmee je betrokkenheid. En vergroot je dus ook het plezier in je opleiding. Als je druk bent met dingen die je belangrijk vindt en die ertoe doen, geeft dat energie. Je maakt zelf je opleiding.
Zo’n werkgroep of commissie is natuurlijk ook een prachtkans
Bovendien, door middel van dit soort activiteiten ontwikkel je ook je competentie ‘medisch leiderschap’ en bereid je je voor op je toekomst als medisch specialist.
Ten slotte: het ziekenhuis kan ons heel goed gebruiken. Wij zijn het poppetje op de werkvloer. Wij zijn er ’s avonds, ’s nachts en overdag, in weekenden en op feestdagen. Altijd. Wij spreken met de verpleegkundigen, wij spreken met de medisch specialist, wij weten als geen ander wat er speelt. Wij zijn goud waard.
Hoe verloopt het?
De eerste matches zijn inmiddels gemaakt. Dit is het UMCG. Dingen duren even. Het kostte ons een half jaar voordat we een goed overzicht hadden van alle commissies en besturen. Nu willen we de naamsbekendheid vergroten. Nu willen we dat commissies en aios zich melden. Inmiddels zijn we opgenomen in de introductie van de nieuwe aios zodat ze vrij vlot na hun start in het UMCG zich bij een commissie kunnen betrekken. Dat is erg goed, want je wilt als commissie het liefst iemand die wat langer meegaat. En zo’n werkgroep of commissie is natuurlijk ook een prachtkans voor een nieuwe aios om wat breder zicht te krijgen op het UMCG. We vonden inmiddels matches voor bijvoorbeeld de Ondernemingsraad, de kerngroep Kwaliteit, Koers 25 en de werkgroep Duurzaamheid. Daarmee hebben we al een hele stap gezet. Stel je voor: we telden van de 20 commissies eigenlijk maar 1 commissie waar een aios in deelnam. Terwijl veruit de meeste commissie heel graag een aios wilden in hun gelederen.
En nu?
Meld je! Heel simpel. Aios, wil je deel uitmaken van een leuke werkgroep of commissie? Meld je. Hetzelfde geldt voor werkgroepen of commissies. Meld je! Ons e-mailadres is aiosinthelead@umcg.nl.