Marieke van Gastel kreeg in april 2021 een Mandema stipendium om haar opleiding te kunnen combineren met wetenschappelijk onderzoek. Het stipendium is een aanrader, vindt ze: “Onderzoek doen is gewoon ontzettend leuk.” Aanvragen voor de komende ronde kan nog tot 17 april 2023.
In 2019 promoveerde Marieke van Gastel (34) op een onderzoek naar cystenieren, een erfelijke aandoening waar momenteel nog weinig behandeling tegen is. Toen ze na haar promotie bij Interne Geneeskunde haar opleiding ging doen, wilde ze dat onderzoek dolgraag voortzetten.
Een dag per week
“Dat kan je natuurlijk naast je opleiding doen. Maar ik wilde het graag echt serieus aanpakken. Ik wilde echt iets neerzetten. Met dat stipendium weet je zeker dat je tijdens je opleiding 1 dag per week daar aan kunt besteden. Bovendien heb je wat geld om materialen en ondersteuning te financieren. En het is zó belangrijk. Patiënten met cystenieren moeten nu gemiddeld rond hun 52e in dialyse. Moet je je voorstellen wat een impact dat heeft op hun leven. En bovendien heb je 50% kans om het door te geven aan je kinderen.”
Het schrijven van de aanvraag had wat voeten in de aarde. “De eerste versie was gewoon niet goed genoeg. Maar ik kreeg op die aanvraag wel veel feedback. Mede dankzij die feedback werd de tweede versie een stuk beter.”
Ontzettend leerzaam
Inmiddels is ze halverwege opleiding en kan ze het iedereen aanraden. Althans, iedereen die de combinatie kliniek en onderzoek wil vasthouden. “Het is erg leerzaam. Mijn opleider staat er vierkant achter. Dus zij maakt het mogelijk dat ik die ene onderzoeksdag ook echt zo kan invullen. Maar je moet het zelf doen. Zelf plannen, zelf organiseren. Het mooie is, je krijgt vanuit de Mandema-organisatie een mentor en ze regelen een aantal bijeenkomsten met de andere Mandema-onderzoekers. Aan zowel de mentor als aan dat groepje heb ik veel gehad. Het Mandema stipendium is een geweldig initiatief van het UMCG. Het is een unieke manier om je wetenschappelijk te blijven ontwikkelen tijdens je opleiding.”
Een druk bestaan
Het is leerzaam maar het is ook een druk bestaan. Een partner, een kind, de opleiding en het onderzoek. Het is een vraag die geadresseerd moet worden, erkent ze.
“Stress wordt over het algemeen niet alleen veroorzaakt door de hoeveelheid werk. Ik vind mijn werk en mijn onderzoek allebei gewoon erg leuk. Het biedt me allebei een stuk zingeving. En we maakten thuis goede afspraken. Wij slingeren bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend de computer niet nog even aan om de poli voor te bereiden.”
Het is een unieke manier om je wetenschappelijk te blijven ontwikkelen tijdens je opleiding.
De meeste onderzoeksvragen die ze in haar aanvraag aankaartte, zijn beantwoord of worden momenteel onderzocht. Het is tijd om vooruit te kijken en na te denken over vervolgvragen.
“Ik zou graag mijn loopbaan als arts blijven combineren met onderzoek. Ik zou graag later ook andere jonge arts-onderzoekers op weg helpen en inspireren.”
Mandema stipendium aanvragen
Belangstellenden kunnen twee keer per jaar (in april en oktober) een aanvraag indienen. De deadline voor de komende ronde is 17 april. Het Mandema stipendium is bedoeld voor jonge, recent gepromoveerde arts-onderzoekers. Het gaat om een persoonsgebonden financiering. Het stipendium richt zich op arts-onderzoekers met de ambitie en kwaliteiten om door te stromen in een academische toppositie binnen een universitair medisch centrum, bij voorkeur het UMCG. Het stipendium bestaat uit een bedrag van €90.000 waarvan maximaal €45.000 besteed kan worden aan eigen salariskosten. De rest van het bedrag moet besteed worden aan projectkosten zoals materialen, apparatuur, een bezoek aan een instituut in het buitenland of aan salariskosten voor ondersteunend personeel. Jaarlijks stelt het UMCG geld beschikbaar voor 4 of 5 stipendia. Alle praktische informatie vind je op de desbetreffende website van de RUG.