Nieuws
image

Het Medisch Centrum Leeuwarden houdt jaarlijks een wetenschapssymposium waarin MCL-onderzoekers hun onderzoeken en resultaten presenteren. Tijdens het symposium reikt de wetenschapscommissie van het MCL de Auletiusprijs uit voor het beste onderzoek; er is ook een publieksprijs.

Het wetenschapssymposium kon dit jaar wegens corona geen doorgang vinden. Als alternatief hebben de MCL-onderzoekers digitaal, via videoboodschappen op het MCL-intranet, hun onderzoeken gepresenteerd. Er zijn twee prijswinnende onderzoeken. De winnaars ontvingen hun prijzen in klein comité uit handen van Christiaan Boerma, de decaan van de MCL Academie.

Auletiusprijs

Vijf onderzoeken uit 2019 werden genomineerd voor de Auletiusprijs, de jaarlijkse wetenschapsprijs. Apotheker en onderzoeker hemato-oncologie Hanne Rozema werkt sinds 2018 aan het winnende onderzoek. Haar onderzoek, naar het effect van therapie op het risico op antistofvorming na een bloedtransfusie, werd bekroond tot beste onderzoek van het jaar. Het maakt deel uit van haar promotieonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen dat ze in 2022 hoopt te kunnen verdedigen. Het onderzoek van Hanne Rozema vindt plaats binnen de HemoBase onderzoekslijn van de MCL Academie. HemoBase is een webbased registratie van alle hemato-oncologische patiënten in Friesland.

Publieksprijs

Tien MCL-wetenschappers gaven in een race tegen de klok een powertalk van drie minuten over hun onderzoek. Wetenschappelijk onderzoeker Dionne Sizoo kreeg de meeste stemmen en ontving de publieksprijs voor haar flitspresentatie. Zij doet een promotieonderzoek bij het Centrum Obesitas Noord-Nederland in samenwerking met Campus Fryslân. Haar onderzoek gaat over het meten van spiermassa bij patiënten met morbide obesitas.

Resultaten snel vertaald naar excellente zorg

Opleidingsziekenhuis en wetenschap

Het MCL ontwikkelt zich doorlopend binnen de ambitie die past bij een topklinisch opleidingsziekenhuis. MCL-onderzoekers zijn actief op een veelheid en verscheidenheid van onderzoeksgebieden. Dit leidt jaarlijks tot publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. MCL wil patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek doen dat ertoe doet, én dit onderzoek toepasbaar maken, zodat resultaten snel vertaald worden naar excellente zorg.

MCL Academie

De MCL Academie richt zich op de functies die het MCL tot een topklinisch opleidingsziekenhuis maken: onderzoek, onderwijs en innovatie. Doorlopend wordt er in het MCL aan gemiddeld 150 onderzoekstrajecten gewerkt, waaraan 5.000 MCL-patiënten deelnemen.

Deel deze opleiding

Maak kennis met het MCL

Onderzoek én opleidingsziekenhuis

Ga naar MCL