Nieuws
image

Op donderdag 4 november vond in het MST in Enschede de jaarlijkse werkconferentie plaats van de OOR NO. Thema was ‘Technische innovaties en de opleiding’.

Keynote sprekers waren filosoof prof. dr. Peter-Paul Verbeek en biomedisch ingenieur dr. Monique Tabak, allebei verbonden aan de Universiteit van Twente. Tijdens en na afloop van de bijeenkomst stond een ding als een paal boven water: het is goed om elkaar weer te zien, te spreken, te ontmoeten.

Professor Peter-Paul Verbeek, Nederlandse filosoof technologie bij Universiteit Twente, nam de ruim 50 deelnemers mee in hoe technologie in ons leven kwam en hoe ethiek ons hierin begeleidt. Hij stond stil bij hoe simpele en minder simpele innovaties (zoals artificial intelligence) onze waarden hebben veranderd. Monique Tabak, biomedical engineer te Universiteit Twente en Roessingh Research and Development, liet zien hoe eHealth technologie de zorg voor de individuele patiënt persoonlijker kan maken. Maar ook hoe technologie kan worden gebruikt om te leren van de patiënt en zo de zorg verder te verbeteren.

Waardegedreven en doelmatig

Na deze inspirerende sprekers gingen deelnemers zelf aan de slag. Er vonden twee workshops plaats. Hierin brainstormden ze in kleine groepjes over hoe opleiders en aios en onderwijs-professionals ‘netwerkleren en ‘waarde gedreven en doelmatig’ in de opleidingen tot specialist kunnen implementeren. Er kwamen veel verschillende zaken naar voren, zoals het voeren van anderhalve-lijn-consulten, samenwerking tussen huisarts en aios en het lopen van korte stages op verschillende afdelingen van het ziekenhuis zodat je verschillende typen dokters en hun werkwijzen leert kennen.

Gezonde voeding op gezette tijden kan nadelige gezondheidseffecten van nachtdienst verminderen

Aios Innovation Challenge

Afsluiter van de dag was de “aios innovation challenge”. Aan aios van de verschillende ziekenhuizen was gevraagd hun meest innovatieve idee met betrekking tot de opleiding te presenteren. Marco Voortman, aios cardiologie van MST, presenteerde een idee om aios fitter de nachtdienst door te helpen. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat nachtdienst ongezond is. Het aanbieden van gezonde voeding op gezette tijden kan ervoor zorgen dat nadelige gezondheidseffecten van nachtdienst wordt verminderd.  Aios Interne Geneeskunde in het UMCG Annika Berends presenteerde in een video de “virtual patient”. Het huidige medische onderwijs is statisch en niet altijd duurzaam. Bovendien: als een patiënt met een zeldzame aandoening besproken wordt in je afwezigheid, loop je als aios de kans dat binnen je opleidingstermijn een dergelijke casus zich niet weer voordoet.​ De app ‘Virtual patient’ kan daarin tegemoet komen. De app kan een real time casus nabootsen, zodat passend en kwalitatief hoogwaardig onderwijs aan iedereen, onafhankelijk van werkplek en tijdstip, aangeboden kan worden. ​Als winnaar kwam Annika Berends uit de bus. Zij ontving een cheque, een grote bos bloemen en een wisselbeker. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Volgend jaar weer

Bevlogen verhalen, goede ontmoetingen, een inspirerende middag. Hoe nu verder? Afgesproken is dat de Medical School Twente een verslag maakt van de zaken die tijdens de workshops zijn besproken zodat de OOR NO het programma op het gebied van waardegedreven en doelmatig en op het gebied van netwerkleren kan concretiseren.

En als het even kan volgt volgend jaar natuurlijk weer een werkconferentie.

 

Op de foto dr. Monique Tabak, foto: Joshua Brandenburg

Deel deze opleiding

Meer weten over het MST

Lees de informatie over het Medisch Spectrum Twente op onze site

Het MST