Nieuws
image

Op 27 september was het Deventer Ziekenhuis gastheer of gastvrouw tijdens het symposium ‘De ziekenhuisarts in the lead: Regisseur of hoofdbehandelaar?’

Ongeveer 100 ziekenhuisartsen, ziekenhuisartsen-in-opleiding en hun opleiders waren aanwezig. Het symposium is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Goud

Het thema van het symposium is actueel. Ziekenhuisartsen zijn schaars, wie afgestudeerd is, kan rekenen op een goede baan, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een baan als spoedeisende-hulp-arts. En toch. Het is voor iedereen duidelijk wat een spoedeisende-hulp-arts doet. Dat geldt niet voor het beroep van ziekenhuisarts. Terwijl zij voor ziekenhuizen goud waard zijn! Immers, ze zijn de generalist in een omgeving die zich in toenemende mate specialiseert. Zij kunnen als geen ander de zorg op een medische afdeling verder stroomlijnen en regisseren. Verschillende sprekers onderstreepten nog eens die meerwaarde van de ziekenhuisarts.

Goede raamafspraken

In een onderhoudend college besprak mr. Eveline Hoogeterp van Nysingh Advocaten de juridische aspecten rond de nieuwe professie. Wat is juridisch gezien het verschil tussen de regierol en het hoofdbehandelaarschap? Wat betekent het om medebehandelaar te zijn in plaats van of hoofdbehandelaar? Zij benadrukte het belang van goede raamafspraken waarin medische afdelingen vastleggen wat de ziekenhuisarts doet als behandelaar en wat als “verlengde arm” van een medisch specialist.

Het Deventer Ziekenhuis heeft inmiddels 1 ziekenhuisarts in dienst en 3 ziekenhuisartsen in opleiding. Binnenkort stromen de eerste in Deventer opgeleide ziekenhuisartsen uit.

Deel deze opleiding

Meer weten

Over de opleiding Ziekenhuisgeneeskunde

Ziekenhuisarts