Laparoscopie Upper GI

Er een groeiende behoefte aan laparoscopische basale vaardigheden in de bovenbuik. In deze cursus verwerf je die vaardigheden.

Praktische informatie

 • Studielast
  0 punten
 • Kosten
  Deelname aan deze cursus kost € 1.025,- per persoon. Voor aios in het UMCG wordt dit gefinancierd vanuit het AIOS-budget.
 • Inschrijven tot
  4 november 2020
 • Trainers
  Prof.dr. J.P.E.N. Pierie, UMCG/MCL
  Dr. V.B. Nieuwenhuijs, Isala Klinieken

De bovenbuik is voor de chirurgen een steeds minder betreden gebied. Laparoscopische ingrepen in dit gebied worden als lastig ervaren. Er zijn echter ontwikkelingen in het vakgebied die laparoscopische vaardigheden vereisen.

De refluxchirurgie ondergaat op dit moment een opleving door de beperkingen in de medicamenteuze therapiemogelijkheden. Bariatrische chirurgie wordt in steeds meer centra beoefend. Kortom er is een groeiende behoefte aan laparoscopische basale vaardigheden in de bovenbuik.

Doelgroep

Gevorderde AIOS en specialisten van de snijdende specialismen.

Doel

Aan het eind van de cursus heeft u de kennis verworven om onder begeleiding de volgende stappen te maken in het aanleren van de techniek

Programma 5 november 2020

08.15 Registratie en verzamelen bij de Fontein
08.25 Live demonstraties vanuit de OK
10.45 Koffiepauze
11.00 Voordracht: Fundoplicatie
12.00 Lunch
13.00 Practicum oefenbox: Fundoplicatie
16.00 Casuïstiek
17.00 Afsluiting

Programma 6 november 2020

08.15 Registratie en ontvangst
08.30 Werken met Thielse lichamen
09.00 Practicum: Fundoplicatie en myotomie
09.30 Practicum: darmresecties bij het Thielse lichaam
12.00 Lunch
13.00 Voordracht en aansluitend practicum: Splenectomie
16.15 Casuïstiek
17.15 Nabespreking, evaluatie en uitreiking certificaten
17.30 Afsluiting

Inhoud

Deze cursus is zowel praktisch als theoretisch van aard. Vrijwel alle programmaonderdelen hebben de vorm van een inleidende lezing gevolgd door een practicum. Onderwerpen en vaardigheden die aan bod komen: technische benodigdheden, positionering, voorbereiding op de OK, voorbereiding van de patiënt en anatomische overwegingen. (Partiële) Fundoplicatie, Oesophagius Myotomie, Splenectomie, Gastro-enterostomie.

Tijdens de cursus wordt gewerkt met diverse materialen en weefsels. Er wordt begonnen met de trainingen van de basisvaardigheden voor de laparoscopische bovenbuik chirurgie. Daarna wordt de techniek, waaronder de mobiliteitstechniek, geoefend op varkensweefsel. Uiteindelijk komt alles samen bij ingrepen op het gepreserveerde humane anatomische preparaat.

Shape image

Heb je nog vragen?

Ellen Wagenaarkan je alles vertellen over deze opleiding. Bel of mail haar gerust.

Cursusdata

Volgende cursus 05 november 2020 – 06 november 2020