Laparoscopie Lower GI

De benodigde techniek bij laparoscopische darmchirurgie vraagt van een chirurg specifieke vaardigheden waaronder stapling. Die technieken maak je je eigen. Uiteindelijk oefen je darmresecties bij het gepreserveerde humane anatomische preparaat.

Praktische informatie

  • Studielast
    0 punten
  • Kosten
    Deelname aan deze cursus kost € 1.025,- per persoon. Voor aios in het UMCG wordt dit gefinancierd vanuit het AIOS-budget
  • Trainers
    Prof.dr. J.P.E.N. Pierie, UMCG/MCL
    Drs. H.S. Hofker, UMCG

Laparoscopische darmchirurgie heeft zich ontwikkeld van een niche naar een techniek die door velen wordt gewaardeerd. De benodigde techniek vraagt van een chirurg meer dan de basale laparoscopische vaardigheden. Tijdens de cursus werk je met verschillende materialen en weefsels. We beginnen met de basisvaardigheden voor laparoscopische darmchirurgie, waaronder stapling. Daarna wordt een specifieke techniek, zoals de mobilisatietechniek, geoefend op varkensweefsel en uiteindelijk komen alle technieken samen bij darmresecties bij het gepreserveerde humane anatomische preparaat.

Doelgroep

Gevorderde aios en specialisten van de snijdende specialismen.

Doel

Na deze cursus beschik je over de kennis om onder begeleiding de volgende stappen te maken in het aanleren van de juiste techniek.

Programma

Donderdag 2 april 2020
08.15 Registratie en verzamelen bij de Fontein
08.30 Live demonstraties vanuit de OK
12.00 Lunch
12.45 Anatomie in relatie tot de laparoscopische benadering
13.30 Practicum oefenbox: laparoscopische stapling en hechten
14.45 Sigmoïdresectie
15.15 Practicum: laparoscopische Sigmoïd resectie en laparoscopische lage naad
16.00 Casuïstiek
17.00 Afsluiting

Vrijdag 3 april 2020
08.30 Registratie en ontvangst
08.40 Werken met Thielse lichamen
08.50 Darmresectie
09.30 Practicum: darmresecties bij het Thielse lichaam
12.00 Lunch
12.45 Vervolg practicum: voortgang darmresecties bij het Thielse lichaam
16.30 Nabespreking, evaluatie en uitreiking certificaten
17.30 Afsluiting

Shape image

Heb je nog vragen?

Ellen Wagenaarkan je alles vertellen over deze opleiding. Bel of mail gerust.

Cursusdata

Volgende cursus